Hemşirelerde tanatofobinin spiritüel iyi oluş ve algılanan stres düzeyine etkisinin incelenmesi
The effect of tanatophobia on spatial well-being and perceived stress level in nurses
- Tez No: 954301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Hemşirelik, Spiritüel İyi Oluş, Tanatofobi, Nursing, Perceived Stress, Spiritual Well-Being, Thanatophobia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelerde tanatofobinin spiritüel iyi oluş ve algılanan stres düzeyine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel türde yapılan araştırmanın evrenini Rize Devlet Hastanesinde Ocak 2025 ve Haziran 2025 tarihleri arasında aktif olarak görev yapan hemşirelerin tümü oluştururken, örneklemini ise araştırmaya dahil edilme kriterlerini taşıyan 222 hemşire oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze toplanmış ve veri toplama formları olarak 'Tanımlayıcı Özellikler Formu, Tanatofobi Ölçeği, Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği Kısa Formu' kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız gruplarda t testi, varyans analizi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %56.3'ü 20-30 yaş aralığındadır. %79.3'ü kadın, %55.9' evli ve %69.8'i lisans mezunudur. Hemşirelerin %70.7'si 1-10 yıldır çalışmaktadır, %46.4'ü cerrahi servislerde çalışmaktadır, %89.6'sı klinik hemşiresi olarak çalışmaktadır ve %62.6'sının geliri giderine denktir. Araştırmada hemşirelerin 'Tanatofobi Ölçeği' puan ortalamaları 28.71±10.45, 'Üç Faktörlü Spiritüel İyi Oluş Ölçeği' puan ortalamaları 114.91±12.24 ve 'Algılanan Stres Ölçeği Kısa formu' puan ortalamalarının 11.79±2.05 olduğu saptanmıştır. Spiritüel İyi Oluş ile Tanatofobi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p=0.000). Algılanan Stres ile Tanatofobi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir (p=0.811). Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerin spiritüel iyi oluşu arttıkça tanatofobiyi de arttırdığı, algılanan stres düzeyinin ise tanatofobiye bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Özellikle yoğun bakım ve palyatif bakım gibi ünitelerde çalışan hemşirelerin tanatofobi düzeylerini azaltmak için destek programları geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effect of thanatophobia on spiritual well-being and perceived stress levels in nurses. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was carried out with nurses actively working at Rize State Hospital between January 2025 and June 2025. The population of the study consisted of all actively employed nurses during this period, and the sample included 222 nurses who met the inclusion criteria. Data were collected face-to-face by the researcher using the“Descriptive Characteristics Form, Thanatophobia Scale, Three-Factor Spiritual Well-Being Scale, and the Perceived Stress Scale-Short Form.”In the evaluation of the data, t-tests, analysis of variance, and Pearson correlation analysis were used in independent groups. Results: 56.3% of the nurses participating in the study are between the ages of 20 and 30. 79.3% are female, 55.9% are married, and 69.8% have a bachelor's degree. 70.7% of nurses have been working for 1-10 years, 46.4% work in surgical departments, 89.6% work as clinical nurses, and 62.6% have incomes equal to their expenses. In the study, the average scores for nurses on the 'Thanatophobia Scale' were 28.71±10.45, and the average scores on the 'Three-Factor Spiritual Well-Being Scale' were 114. 91±12.24, and the average score on the 'Perceived Stress Scale Short Form' was 11.79±2.05. A significant relationship was found between spiritual well-being and thanatophobia (p=0.000). No significant relationship was found between perceived stress and thanatophobia (p=0.811). Conclusion: The study found that as nurses' spiritual well-being increased, so did their thanatophobia, while perceived stress levels had no effect on thanatophobia. It is recommended that support programs be developed to reduce thanatophobia levels among nurses working in units such as intensive care and palliative care.