Personel memnuniyetinin iş verimliliği üzerine etkisi: Hakkari Üniversitesi örneği
The effect of personnel satisfaction on work efficiency Hakkari University example
  1. Tez No: 954350
  2. Yazar: LOKMAN ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA YAŞBAY KOBAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Memnuniyeti, İş Verimliliği, Employee Satisfaction, Work Productivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüz iş dünyasında, personel memnuniyeti ve iş verimliliği, örgütlerin başarısı ve sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Ancak, özellikle kamu alanında bu konuda yeterince çalışma yapılmamış olması, bu alanda yapılan araştırmaların değerini artırmaktadır. Bu bağlamda, Hakkari Üniversitesi örneği üzerinden gerçekleştirilecek olan bu araştırma, bu alandaki boşluğu doldurmayı ve özellikle personel memnuniyetinin iş verimliliği üzerindeki etkisini aydınlatmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, personel memnuniyeti ile iş verimliliği arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. İlk olarak, personel memnuniyeti ve iş verimliliği kavramlarına dair kapsamlı bir teorik çerçeve sunulmuş; ardından Hakkari Üniversitesi'nde görev yapan personellere yönelik gerçekleştirilecek bir uygulama çalışması ile konunun pratik boyutu ele alınmıştır. Araştırmanın özgünlüğü, yalnızca literatürde az çalışılmış bir kurum üzerinde odaklanmasından değil, aynı zamanda coğrafi, sosyoekonomik ve kültürel açıdan farklılık arz eden bir bölgede yer alan bir üniversitenin verileri üzerinden, personel memnuniyetinin örgütsel verimlilik üzerindeki etkisini analiz etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sayede elde edilen bulgular, yalnızca Hakkari Üniversitesi için değil, benzer nitelikteki kamu kurumları için de yol gösterici nitelikte olabilir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, employee satisfaction and work efficiency are of critical importance for the success and sustainability of organizations. However, the limited number of studies on this subject, particularly in the public sector, increases the value of existing research in this area. In this context, the present study, conducted through the case of Hakkari University, aims to fill this gap and specifically shed light on the impact of employee satisfaction on work efficiency. The main objective of this study is to reveal the relationship between employee satisfaction and work efficiency. To this end, a comprehensive theoretical framework on the concepts of employee satisfaction and work efficiency has been presented. Subsequently, the practical dimension of the topic is addressed through a field study to be conducted with the personnel working at Hakkari University. The originality of this research lies not only in its focus on an institution that has been relatively understudied in the literature, but also in its analysis of the impact of employee satisfaction on organizational efficiency based on data from a university located in a geographically, socioeconomically, and culturally distinct region. The findings obtained through this study may serve as a guiding resource not only for Hakkari University but also for other public institutions with similar characteristics.