Sıçanlarda LPS ile indüklenen karaciğer hasarına karşı 18β-glisiretinik asidin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of 18β-glysyretinic acid against LPS-induced liver damage in rats
  1. Tez No: 954891
  2. Yazar: GÜLER ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİN GEDİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: 18β-Glisiretinik asit, apoptoz, inflamasyon, karaciğer toksisitesi, lipopolisakkarit, oksidatif stres, sepsis, 18β-Glycyrrhetinic acid, apoptosis, inflammation, lipopolysaccharide, liver toxicity, oxidative stress, sepsis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Sıçanlarda LPS ile İndüklenen Karaciğer Hasarına Karşı 18β-Glisiretinik Asidin Koruyucu Etkisinin Araştırılması Amaç: Endotoksemi, özellikle gram-negatif bakterilere ait LPS gibi endotoksinlerin dolaşıma geçmesiyle ortaya çıkan ve inflamatuar yanıta neden olan bir klinik tablodur. LPS aracılığıyla gelişen sepsis, inflamasyon, oksidatif stres ve hücre ölümü gibi çeşitli biyolojik süreçleri tetiklemektedir. Anti-inflamatuar ve antioksidan etkileriyle bilinen 18β-glisiretinik asidin bu süreçler üzerindeki potansiyel koruyucu etkisi dikkat çekicidir. Bu çalışmada, LPS ile oluşturulan karaciğer hasarı modelinde, 18β-glisiretinik asidin oksidatif stres, inflamasyon, apoptoz ve hücresel hasar üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 48 adet erkek sıçan Kontrol, DMSO, LPS, 18β-GA50+LPS, 18β-GA100+LPS ve 18β-GA100 grubu olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 10 gün boyunca intraperitoneal (i.p.) olarak 1 cc serum fizyolojik uygulandı. DMSO grubuna, deneyin 10. günü i.p. yolla 0.1 ml DMSO verildi. LPS grubuna ise deneyin 10. gününde 7.5 mg/kg dozunda i.p. yolla LPS uygulandı.18β-GA50+LPS ve 18β-GA100+LPS gruplarına sırasıyla 50 mg/kg ve 100 mg/kg dozlarında 18β-GA, 10 gün boyunca oral gavaj yoluyla uygulandı; 10. gün sonunda ise her iki gruba 7.5 mg/kg dozunda i.p. yolla LPS verildi. Sadece 18β-GA100 uygulanan gruba, 10 gün süreyle 100 mg/kg dozunda 18β-GA gavaj yoluyla uygulandı. Deney sonunda tüm hayvanlar anestezi altında dekapite edilerek karaciğer dokuları çıkarıldı. Elde edilen doku örnekleri histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler için kullanıldı. Ayrıca, dokularda MDA ve GSH düzeyleri biyokimyasal yöntemlerle analiz edildi. NF-κB, TNF-, IL-1, kaspaz-3, Bax ve Bcl-2 genlerinin ekspresyon düzeyleri ise qRT-PCR yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: LPS grubuna ait karaciğer kesitlerinde, Kontrol, DMSO ve 18β-GA100 gruplarına kıyasla belirgin dejenerasyon alanları, hepatosit kordonlarında yapısal düzensizlik, sitoplazmik şişme ve balonlaşma, bağ dokusunda artış ve sinüzoidal dilatasyonlar gözlendi. 18β-GA50+LPS ve 18β-GA100+LPS gruplarında ise 18β-GA uygulamasının doza bağlı olarak bu patolojik değişimleri azalttığı ve doku yapısında iyileşmeye yol açtığı belirlendi. İmmünohistokimyasal analizlerde, LPS grubunda TNF-α ve IL-1β proteinlerinin immünreaktivitesinde anlamlı artış saptandı; 18β-GA uygulanan gruplarda ise bu artışın doz bağımlı şekilde azaldığı gözlendi. Biyokimyasal analizler sonucunda, LPS grubunda MDA düzeylerinin anlamlı biçimde arttığı, buna karşılık GSH seviyelerinin azaldığı tespit edildi. qRT-PCR ile yapılan gen ekspresyon analizlerinde, LPS grubunda NF-κB, TNF-α, IL-1β, kaspaz-3 ve Bax gen ekspresyonlarının anlamlı düzeyde arttığı; buna karşılık Bcl-2 gen ekspresyonunun diğer gruplara kıyasla belirgin şekilde azaldığı görüldü. Sonuç: Elde edilen bulgular, 18β-GA'nın, LPS ile indüklenen karaciğer hasarında oksidatif stres, inflamatuar yanıt ve apoptoz mekanizmalarını anlamlı düzeyde baskıladığını göstermektedir. Histopatolojik, immünohistokimyasal, biyokimyasal ve moleküler düzeyde yapılan analizler, 18β-GA'nın bu zararlı süreçleri doza bağlı olarak azalttığını ve karaciğer dokusunda koruyucu etki sağladığını ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, 18β-GA'nın LPS kaynaklı karaciğer hasarına karşı potansiyel bir koruyucu ajan olabileceğini desteklemektedir. Çalışma bulguları, 18β-GA'nın biyolojik etkilerinin daha ayrıntılı biçimde araştırılması ve olası klinik uygulamalara temel oluşturması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Protective Effect of 18β-Glycyrrhetinic Acid Against LPS Induced Liver Injury in Rats Aim: Endotoxemia is a clinical condition that arises from the translocation of endotoxins-particularly LPS derived from gram-negative bacteria-into the systemic circulation, leading to an inflammatory response. LPS induced sepsis triggers various biological processes, including inflammation, oxidative stress, and cell death. 18β-glycyrrhetinic acid, known for its anti-inflammatory and antioxidant properties, has gained attention for its potential protective effects on these pathological mechanisms. This study aims to investigate the effects of 18β-glycyrrhetinic acid on oxidative stress, inflammation, apoptosis, and cellular damage in a liver injury model induced by LPS. Material and Method: In our study, 48 male rats were randomly divided into six groups: Control, DMSO, LPS, 18β-GA50+LPS, 18β-GA100+LPS, and 18β-GA100. The control group received 1 cc of physiological saline intraperitoneally (i.p.) for 10 consecutive days. The DMSO group was administered 0.1 ml of DMSO i.p. on the 10th day of the experiment. The LPS group received LPS at a dose of 7.5 mg/kg i.p. on day 10. The 18β-GA50+LPS and 18β-GA100+LPS groups were administered 18β-GA orally by gavage at doses of 50 mg/kg and 100 mg/kg, respectively, for 10 days. On the 10th day, both groups also received 7.5 mg/kg of LPS via i.p. injection. The 18β-GA100 group received only 18β-GA at a dose of 100 mg/kg by gavage for 10 days without LPS administration. At the end of the experiment, all animals were euthanized under anesthesia by decapitation, and liver tissues were harvested. The collected tissue samples were subjected to histopathological and immunohistochemical examinations. Additionally, tissue levels of MDA and GSH were analyzed using biochemical methods, while the expression levels of NF-κB, TNF-α, IL-1β, Caspase-3, Bax, and Bcl-2 genes were evaluated using the qRT-PCR technique. Results: In liver sections from the LPS group, prominent areas of degeneration, structural disorganization in hepatocyte cords, cytoplasmic swelling and ballooning, increased connective tissue, and sinusoidal dilatations were observed compared to the Control, DMSO, and 18β-GA100 groups. In the 18β-GA50+LPS and 18β-GA100+LPS groups, administration of 18β-GA was found to reduce these pathological changes in a dose-dependent manner and promote tissue recovery. Immunohistochemical analysis revealed a significant increase in the immunoreactivity of TNF-α and IL-1β proteins in the LPS group, while this increase was attenuated in a dose-dependent manner in the 18β-GA-treated groups. Biochemical analyses showed that MDA levels were significantly elevated and GSH levels were reduced in the LPS group. Gene expression analysis by qRT-PCR demonstrated that the expression levels of NF-κB, TNF-α, IL-1β, caspase-3, and Bax were significantly increased in the LPS group, whereas Bcl-2 gene expression was markedly decreased compared to the other groups. Conclusion: The findings demonstrate that 18β-GA significantly suppresses oxidative stress, inflammatory response, and apoptotic mechanisms in LPS-induced liver injury. Histopathological, immunohistochemical, biochemical, and molecular analyses have demonstrated that 18β-GA reduces these harmful processes in a dose-dependent manner and exerts a protective effect on liver tissue. These results support the potential of 18β-GA as a protective agent against LPS induced hepatic damage. The study's findings are significant as they provide a foundation for further investigation into the biological effects of 18β-GA and its potential clinical applications.