Yarıiletkenlerde elektron taşınımının Monte Carlo yöntemi ile incelenmesi
Investigation of electron transport in semiconductors using Monte Carlo method
- Tez No: 95508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Simulasyon, Rasgele Saçılma, Yarıiletken, Monte Carlo Metodu, Mobilite, Simulation, Random Scattering, Semiconductor, Monte Carlo Method, Mobility II XCTOKSEM
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YARIİLETKENLERDE ELEKTRON TAŞINIMININ MONTE CARLO YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ Mehmet ESEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Y. Doç. Dr. Metin ÖZDE M İR Yd: 2000, Sayfa:39 Jüri: Y. Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR : Doç. Dr. Ramazan ESEN : Doç. Dr. Halime PAKSOY Bu çalışmada yarıiletkenlerde elektron taşınımı Monte Carlo yöntemi kullanılarak incelendi. Yarıiletken malzemelerde farklı yöntemlerle elektron taşınımını sağlamak mümkündür. Taşıyıcılar ortama uygulanan elektrik veya magnetik alan etkisinde hareket ederler. Yük taşınımının nasıl olduğu fizikçiler ve yarıiletken teknolojisini kullanan elektronik tasarım ve üretim mühendisleri açısından önemlidir. Çalışmada daha önce yaygın kullanılan (Si) silikon, (Ge) germanyum ve (GaAs) galyum arsenür gibi yarıiletkenlerin malzeme parametreleri ( enerji band yapısı, etkin kütle, deformasyon potansiyel katsayıları ) kullanılacaktır. Ayrıca elektronların etkileştiği saçılma merkezleri de yöntem de güz önüne alınacaktır. Elektronun yarıiletken malzeme içinde hareket ederken saçılma mekanizmalarından hangisi ile bir etkileşimde bulunacağı ve ne zaman bulunacağı rasgele bir olaydır. Etkileşimlerin fiziği çok iyi bilinsede olayların sıralanışı rasgeledir ve önceden bilinemez. Bu rasgelelik Monte Carlo yönteminin kullanılmasına büyük ölçüde uyum sağlar. Bir elektronun etkileşimden sonra ne durumda olacağı yine Monte Carlo yöntemi ile tahmin edilebilir dolayısı ile elektronun malzeme içinde hareketi kolaylıkla simule edilebilir. Yöntemle sınırları doğru belirlenmiş simulasyonlar hızla ve deneysel sonuçlara yakın bir şekilde gözlemlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ELECTRON TRANSPORT PROBLEM IN SEMICONDUCTORS USING MONTE CARLO METHOD Mehmet ESEN DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Metin Ö2DEMİR Year: 2000, Pages:39 Jury: Assist. Prof. Metin ÖZDEMİR : Prof. Ramazan ESEN : Assoc Prof. Halime PAKSOY In this study, the electron transport problem in semiconductors is investigated using the Monte Carlo method. It is possible to transport electrons in semiconductors by various means. The carriers move under the action of applied electric and magnetic fields. The transport of carriers is important for physicists as well as design and production engineers of semiconductor devices. In this study, the material parameters of widely used semiconductors such as Si, Ge and GaAs will be used. The centers that lead to electron scattering should also be considered. The interaction of a carrier with a scattering center while transported in the crystal is entirely a random process. Even if hte physics of interactions is known very well, the order of occurrance of scatterings is random and can not be predicted before hand. This randomness is can be simulated by Monte Carlo method. Further the state of an electron after scattering can be found using the same method, that is the motion of a carrier in a semiconductor can be simulated very easily and effectively. If properly used, results can be achieved quickly and accurately (compared to experiments).