Measuring and analysing the impact of the working-age male population growth on the unemployment rate in Iraq from (1992 to 2023)
Çalışma çağındaki erkek nüfusunun büyümesinin Irak'taki işsizlik oranı üzerindeki etkisinin ölçülmesi ve analizi (1994-2023)
  1. Tez No: 955638
  2. Yazar: MUSTAFA JAAFAR HUSSEİN SULTANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IRYNA SKAVRONSKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, nüfus artışı, çalışma çağındaki erkekler, işsizlik oranları, ekonomik göstergeler, Iraq, population growth, working-age males, unemployment rates, economic indicators
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Irak, özellikle çalışma çağındaki erkeklerde artan nüfusla ilgili pek çok zorlukla karşı karşıyadır. Buna ekonomik göstergelerde artış veya azalışlar eşlik ediyor. İstatistikler bu özel grupta önemli bir artış olduğunu gösteriyor, ancak bu göstergelerin bir kısmının ekonomik büyüme üzerinde olumsuz, bir kısmının da olumlu etkisi var. Dolayısıyla işsizlik oranlarını incelemek dönemsel olarak değişen ve her yıl ortaya çıkan, toplumun en önemli kesimini oluşturan çalışma çağındaki erkekleri ilgilendiren önemli bir konudur. İşsizlik oranı, toplam iş gücüne kıyasla aktif olarak iş arayan işsizlerin yüzdesini ölçmek için kullanılır. Bu gösterge, ekonominin nüfusa yeterli iş imkânı sağlama yeteneğini yansıtır ve bu nedenle bir ülkenin ekonomik durumunu değerlendirmek için önemli bir araçtır. Bu çalışma, Irak Cumhuriyeti'nde yaş grubu (15-64) içindeki erkek nüfusunun artmasının etkisine ışık tutmaktadır.erkek nüfusun sayısındaki artışın (1994-2023) yılları arasındaki işsizlik oranı ve yüzdesi üzerindeki etkisini açıklamaktadır. Veri analizi, istatistiksel programlar aracılığıyla ölçüm ve test edilerek, değişkenler arasındaki ilişki ve bu ilişkinin pozitifliği veya negatifliği yüzde olarak ölçülmektedir. Dünya Bankası Grubu'nun verileri ve Irak'taki Merkezi İstatistik Örgütü'nün verilerinin bir kısmı kullanıldı. Bu veriler, hedeflenen çalışma için (30) yıllık büyüme oranını temsil eder, böylece nüfus ve büyüme oranlarının net bir resmi ortaya çıkar, test edilmelerini, analiz edilmelerini ve işsizlik oranlarıyla ilişkilerinin bulunmasını ve bunun için çözümler ve gelecek tahminlerinin bulunmasını sağlamak. İlişki.Teorik yön, çalışmanın konusunu ve bilim insanlarının nüfus sayısındaki artış ve bunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisine ilişkin vizyonunu sunan bir dizi teori ve fikir içeriyordu. Bazıları bunun nüfus sayısındaki artıştan kaynaklanan bir ekonomik sorun olduğunu açıkladı; kontroller olmadan, bazıları bunu bu kaynakların sağlam bir şekilde yönetilmesini gerektiren ekonomik bir zenginlik olarak görürken, bazıları da bunu sınıf ile ilgili bir sorun olarak görüyor. KCapitalism. U görüşler araştırmaya dahil edildi ve pratik yönü destekleyen teorik yönler dikkate alınmıştır. Yani teorik yönün sorunları çalışmanın konusu ve Irak'taki hedef toplum için geçerlidir.Pratik yön, çalışmada nicel yaklaşımın kullanılmasını ve sayısal ve istatistiksel verilerin toplanması ve analiz edilmesine odaklanmayı içeriyordu. Bunun amacı, istatistiksel araçlar ve yöntemler kullanarak hipotezleri test etmek ve değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek ve yıllık değişiklikleri analiz etmektir. sağlanan tabloları inceleyerek ve ortalama büyüme oranını çıkararak ve sonuçları yıllarla karşılaştırarak büyüme oranlarında ve işsizlik oranlarında. Diğer ve gelecekteki nüfus ve işsizlik oranlarındaki yıllık artışı tahmin edin. Yıllık ortalama büyüme oranını bulmak ve matematiksel hesaplamalar yapmak için Excel programı, merkezi eğilim ölçülerini İlişkiyi bulmak için SPSS programı kullanılmış, doğrusal ilişkinin gücü ve yönü belirlemek için regresyon denklemi ve Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. İki değişken arasındaki ilişki doğru orantılıdır, yani çalışma çağındaki erkekler arasında nüfus artmaktadır. yüksek işsizlik oranına yol açar.
Özet (Çeviri)
Iraq faces many challenges related to its growing population, especially among working-age males. This is accompanied by a rise or fall in economic indicators. Statistics show a significant increase for this specific group, although some of these indicators have a negative and some a positive impact on economic growth. Therefore, studying unemployment rates is an important topic that changes periodically and appears annually and affects specific groups that represent the most important segment of society: working-age males. The unemployment rate is used to measure the percentage of those who do not work actively seeking work compared to the total labour force. This indicator reflects Economic potential to provide sufficient job opportunities for the population and is therefore an important tool for assessing a country's economic situation. This study the impact of the increasing number of males in the Republic of Iraq within the age group (15-64) on the unemployment rate and its percentage for the years between 1994 and 2023 using data analysis, measurement, and testing through statistical programs by measuring the correlation between variables and the positivity and negativity of that relationship. The data of the World Bank Group was used, as well as part of the data of the Central Statistical Organisation in Iraq. This data represents the growth rate over (30) years for the targeted study so that a clear picture of the population and growth rates appears, ensuring that they are tested and analysed, their relationship with unemployment rates is found, and solutions and future predictions for that relationship are found. The theoretical aspect included a set of theories and ideas that present the subject of the study and the vision of scientists regarding the increase in population numbers and its impact on economic growth, as some explained that it is an economic problem resulting from the increase in population numbers without controls, while others see it as an economic wealth that requires sound management of these resources, and some see it as a problem related to class and capitalism. These opinions were included in the research, and the theoretical aspects that support the practical aspect were taken into consideration, meaning that the problems of the theoretical aspect apply to the subject of the study and the target society in Iraq. The practical aspect included the use of the quantitative approach in the study and focusing on collecting and analysing numerical and statistical data. The aim of this is to test hypotheses and determine the relationships between variables using statistical tools and methods, as well as analyse annual changes in growth rates and unemployment rates by studying the tables provided and extracting the average growth rate and comparing the results with other years and predicting the annual increase in population and unemployment rates in the future. The Excel program was used to find the average annual growth rate and apply mathematical calculations, as well as the SPSS program to find measures of central tendency, as well as the regression equation and Pearson's correlation. A coefficient used to determine the strength and direction of the linear relationship between two variables, where the relationship is directly proportional between the two variables, i.e., when the number of males of working age increases, the unemployment rate increases.