Badminton sporcularına uygulanan 8 haftalık pliometrik antrenman programının bazı temel motorik özellikler üzerine etkisi
The effect of 8-week plyometric training program applied to badminton sports on some basic motoric characteristics
- Tez No: 955657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pliometrik Antrenman, Badminton, Motorik Özellikleri, Plyometric Training, Badminton, Motoric Characteristics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmanın amacı; 8 haftalık pliometrik antrenmanlarının badminton branşında dikey sıçrama, esneklik, el kavrama kuvveti, şınav, mekik ve 20 m sürat performansına etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya Elazığ ilinde aktif sporculuk yapan 12-14 yaş arası toplam 24 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Deney grubu (DG) sporcularına badminton antrenmanına ek olarak 8 hafta haftada 3 gün pliometrik antrenman programı uygulanmıştır. Kontrol grubu (KG) sadece badminton antrenmanlarına devam etmiştir. Verilerin analizinde spss 25 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerde DG'de ön test son test değerleri 20 m sürat, dikey sıçrama, 30 sn şınav, 30 sn mekik, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p0.05). Katılımcıların gruplar arası son test değerleri dikey sıçrama parametresinde parametresinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak 8 haftalık pliometrik antrenman programı temel motorik özelliklerin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effect of 8-week plyometric training on vertical jump, flexibility, hand grip strength, push-ups, sit-ups and 20 m sprint performance in badminton. A total of 24 athletes between the ages of 12-14 who were active sportsmen in Elazığ province participated in the study voluntarily. In addition to badminton training, plyometric training program was applied to the experimental group (EG) athletes 3 days a week for 8 weeks. The control group (CG) continued badminton training only. SPSS 25 package program was used to analyze the data. In the data obtained, a statistically significant difference was found in the EG pre-test post-test values of 20 m sprint, vertical jump, 30 s push-up, 30 s sit-up, paw strength right, paw strength left parameters (p0.05). A statistically significant difference was found in the vertical jump parameter in the posttest values of the participants between the groups (p0.05). In conclusion, 8-week plyometric training program contributes to the development of basic motoric characteristics.