Farklı sulama suyu düzeyi ve tuzluluğun biber verim ve kalitesine etkisi
The effect of different irrigation water levels and salinity on pepper yield and quality
- Tez No: 955666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ İRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, Sulama suyu tuzluluğu, Kısıtlı sulama, Kuraklık stresi, Tuzluluk stresi, Pepper, Irrigation water salinity, Limited irrigation, Drought stress, Salinity stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Türkiye'nin tarım yapılabilir arazilerinin yaklaşık %2.37'sini oluşturan ve yıllık 408.2 mm yağışıyla yarı-kurak bir iklime sahip olan Kayseri'de su kaynakları oldukça kısıtlıdır. Bölgede yeraltı su kaynaklarının aşırı kullanımı, su seviyelerinde düşüşe ve su kalitesinde bozulmaya neden olmakta, bu da gelecekte ciddi su sıkıntıları riskini artırmaktadır. Bu bağlamda, su tüketimi az olan biber (Capsicum annuum L.) gibi türlerin tarımı önem kazanmaktadır. Ancak biberin hem kısıtlı sulamaya hem de sulama suyu tuzluluğuna verdiği tepkilerin araştırılması gerekmektedir. Bu çalışma; 5 farklı sulama suyu tuzluluğunun (S0: 0.3 dS/m; S1: 2.5 dS/m; S2: 5.0 dS/m; S3: 7.5 dS/m ve S4: 10.0 dS/m) ve 3 farklı sulama seviyesinin (I1: Tam sulama; I2: %25 su kısıtı ve I3: %50 su kısıtı) sera koşullarında yetiştirilen biberin morfo-fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkilerini araştırmıştır. Çalışma sonuçları, artan sulama suyu tuzluluğunun, bitki gelişimi ve verimi üzerinde su kısıtından daha baskın ve olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle 2.5 dS/m üzerindeki tuzluluk seviyeleri verimi anlamlı düzeyde düşürürken, 7.5 dS/m ve üzerindeki seviyelerde çok ciddi kayıplar yaşanmıştır. Bitki, stres altında Prolin ve MDA gibi belirteçlerin seviyelerini ve antioksidan enzim aktivitelerini artırarak savunma mekanizmalarını aktive etmiş olsa da, bu, yüksek tuzluluk koşullarındaki verim kaybını önleyememiştir. Bu bulgular, Kayseri gibi yarı kurak bölgelerde biber tarımında sürdürülebilirlik için sulama suyu kalitesinin yönetilmesinin hayati önem taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Kayseri, located in central Turkey, has limited water resources and a semi-arid climate with an annual rainfall of 408.2 mm, representing about 2.37% of the country's arable land. The excessive use of groundwater in the region has led to a decline in water levels and degradation of water quality, which increases the risk of serious water shortages in the future. In this context, the cultivation of species like pepper (Capsicum annuum L.), which requires less water, has gained importance. However, it is necessary to investigate the responses of pepper to both limited irrigation and salinity levels in irrigation water. This study examined the effects of 5 different irrigation water salinity levels (S0: 0.3 dS/m; S1: 2.5 dS/m; S2: 5.0 dS/m; S3: 7.5 dS/m; and S4: 10.0 dS/m) and 3 different irrigation levels (I1: Full irrigation; I2: 25% water deficit; I3: 50% water deficit) on the morpho-physiological and biochemical properties of peppers grown under greenhouse conditions. The results showed that increasing salinity in irrigation water had a more dominant and negative impact on plant growth and yield than water deficit. In particular, salinity levels above 2.5 dS/m significantly reduced yield, and there were severe losses at salinity levels above 7.5 dS/m. Although the plant activated defense mechanisms by increasing the levels of stress markers such as proline and MDA and antioxidant enzyme activities, this could not prevent the yield loss under high salinity conditions. These findings highlight the critical importance of managing irrigation water quality for the sustainability of pepper cultivation in semi-arid regions like Kayseri.