Influencer marketing bağlamında X 'kripto para fenomenlerinin' yatırımcı tutumlarına etkisi
The impact of cryptocurrency influencers on investor attitudes in the context of influencer marketing
- Tez No: 956091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU KÜÇÜKSARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Influencer Marketing, Yatırımcı Tutumları, Yeni Medya, Kanaat Önderliği, Bitcoin, Influencer Marketing, Investor Attitudes, New Media, Opinion Leadership
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, X (eski adıyla Twitter) platformunda içerik üreten kripto para fenomenlerinin paylaşımlarının yatırımcı tutumlarına etkisi incelenmiştir. İlk olarak yeni medya, Web 2.0 ve Web 3.0'ın sunduğu kullanıcı odaklı yapılar ele alınmış; ardından çalışmanın kuramsal çerçevesini oluşturan kanaat önderliği ve ağ toplumu kuramları açıklanmıştır. Sosyal medyanın yalnızca iletişim aracı olmaktan çıkıp dijital pazarlama stratejilerinin merkezine yerleşmesiyle birlikte, kripto para fenomenleri yatırım kararlarını etkileyen önemli figürler haline gelmiştir. İkinci bölümde, Bitcoin ve kripto paraların tarihsel gelişimi, dijital ekonomi üzerindeki etkileri ve güncel tartışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise influencer marketingin yatırımcı tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda, kripto para yatırımcısı olduğunu belirten ve X platformundaki fenomenleri aktif takip eden bireylerle çevrim içi anket yapılmış, elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Fenomenlerin paylaşımlarının çeşitli yollarla, çeşitli seviyelerde yatırımcı güveni ve kararları üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Kripto fenomenleri, yönlendirme gücüne sahip yeni nesil kanaat önderleri olarak konumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of cryptocurrency influencers posts on investor attitudes on the platform X (formerly known as Twitter). First, user-centered structures introduced by new media, Web 2.0, and Web 3.0 are discussed, followed by an explanation of the theoretical framework based on opinion leadership and network society theories. As social media has evolved from being merely a communication tool to becoming central in digital marketing strategies, cryptocurrency influencers have emerged as key figures influencing investment decisions. The second part of the study explores the historical development of Bitcoin and cryptocurrencies, their impact on the digital economy, and ongoing debates in the field. The third part investigates the influence of influencer marketing on investor attitudes. In this context, an online survey was conducted with individuals who identify as cryptocurrency investors and actively follow influencers on X. The data obtained were analyzed using the SPSS software. The findings suggest that influencers' posts affect investor confidence and decision-making to varying degrees through various means. Cryptocurrency influencers are positioned as new-generation opinion leaders with significant guiding power.