Ana dili Arapça olan çocuklara Türkçenin ikinci dil olarak öğretiminde fonetik farkındalığın akıcı okumaya etkisi
The effect of phonetic awareness on fluent reading in teaching Turkish as a second language to children whose native language is Arabic
  1. Tez No: 956186
  2. Yazar: ZEYNEP SARIGÜL ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURMUŞ BARIŞ KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fonetik farkındalık, iki dillilik, akıcı okuma, yabancılara Türkçe öğretimi, Phonetic awareness, bilingualism, fluent reading, teaching Turkish as a foreign language
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Okuma becerisi, bireyin ilk okuma yazma sürecinden eğitim hayatı boyunca kullanacağı en temel becerilerden biridir. Okuma becerisinin kazanılmasında çeşitli alt beceriler işe koşulmaktadır. Bu becerilerinden biri de akıcı okuma becerisidir. Akıcı okuma becerisinin kazanılmasında ise fonetik farkındalığın önemli bir yeri vardır. Alan yazın incelendiğinde; okuma becerisinde önemli bir yeri olan fonetik farkındalık, son dönemlerde dikkat çeken bir konu alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat Türkçenin ikinci dil olarak öğretiminde, fonetik farkındalık becerisi ile okuma becerisi arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Türk dilinin ses özellikleri dikkate alınarak yapılacak çalışmalar, okuma becerisini ve eğitim süreçlerinin daha etkili olmasını sağlayabilir. Bundan dolayı bu araştırmada, ikinci dil olarak Türkçe öğretiminde fonetik farkındalığın akıcı okumaya etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Fonolojik farkındalık ile okuma becerisi arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaların Türkçe öğretimi alanında sınırlı olması, bu araştırmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Çalışmada ana dili Arapça olan ortaokul düzeyinde 67 öğrencinin fonetik farkındalık düzeyi tespit edilerek akıcı okumaya etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak Fonetik Farkındalık Formu ve Akıcı Okuma Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada Fonetik Farkındalık Formu'ndan yüksek puan alan yabancı uyruklu öğrencilerin Akıcı Okuma Ölçeği'nden yüksek puan; Fonetik Farkındalık Formu'ndan düşük puan alanların Akıcı Okuma Ölçeği'nden de düşük puan aldıkları tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ana dili Arapça olan öğrencilerin, akıcı okuma becerisinin kazandırılmasında dilin fonetik bilgisine sahip olunması göz önünde bulundurularak öğretim sürecinin planlanması ve gerçekleştirilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Reading skill is one of the most fundamental competencies that individuals use from the initial literacy process throughout their educational lives. The acquisition of reading skills involves the use of various sub-skills, one of which is fluent reading. Phonetic awareness plays a significant role in the development of fluent reading skills. A review of the literature shows that phonetic awareness, which holds an important place in reading skills, has recently become a prominent area of interest. However, studies examining the relationship between phonetic awareness and reading skills in teaching Turkish as a second language are limited. Research that considers the phonological features of the Turkish language can enhance both reading skills and the effectiveness of educational processes. Therefore, this study aims to determine the effect of phonetic awareness on fluent reading in the context of teaching Turkish as a second language. The limited number of studies investigating the relationship between phonological awareness and reading skills in the field of Turkish language teaching highlights the necessity of this research. In this study, the phonetic awareness levels of 67 middle school students whose native language is Arabic were assessed, and their impact on fluent reading was examined. As data collection tools, the Phonetic Awareness Form and the Fluent Reading Scale were used. The study found that foreign students who scored high on the Phonetic Awareness Form also achieved high scores on the Fluent Reading Scale, whereas those with lower phonetic awareness scores received lower scores in fluent reading. Based on these findings, it would be beneficial to plan and implement the teaching process with attention to the phonetic knowledge of the language in order to foster fluent reading skills among students whose mother tongue is Arabic.