QR destekli iş birlikli öğrenme modelinin akademik başarıya, kalıcılığa ve öğrenme sürecine etkisi
Effect of QR supported colloborative learning model on academic success, retention and learning process
- Tez No: 956211
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Birlikli Öğrenme Modeli, Fen Öğretimi, Collaborative Learning Model, Science Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yapılan çalışmada, QR destekli iş birlikli öğrenme modeli kullanılarak ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersinde yer alan“Madde ve Hal Değişimi”konusuna ilişkin akademik başarılarını ortaya koymak ve sürece yönelik değerlendirmelerini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma nicel ve nitel desenlerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Nicel boyutta ön test-son test kontrol grup desenli yarı deneysel desen; nitel boyutta ise görüşmelere dayalı veri toplama tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul İli'nde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 61 5. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcılar ulaşılabilirlik esasına göre belirlenen amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Çalışma sürecinde deney grubuna QR destekli iş birlikli öğrenme modeli uygulanırken kontrol grubunda öğretim süreci 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programı esas alınarak planlanmıştır. Araştırma haftada dörder saat olmak üzere 7 hafta sürmüştür. Veri toplamak amacıyla akademik başarı testi ve açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu kullanılmıştır.“Fen Akademik Başarı Testi”öğrencilere ön-test, son-test ve kalıcılık testi olacak şekilde planlanarak uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde Wilcoxon işaretli sıralar testi, t testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Görüşmeden elde edilen nitel veriler ise içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda QR destekli iş birlikli öğrenme modelinin öğrencilerin öğrenme sürecini kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede ilerlettiği görülmüştür. İçerik analizine yansıyan öğrenci görüşleri öğrencilerin kullandıkları QR destekli iş birlikli öğrenme modelini faydalı bulduklarını ve bu modele ilişkin olumlu görüşler bildiklerini ortaya koymuştur. Ek olarak sorumluluk duygularının güçlendiği, edinilen bilgilerin daha kalıcı hale geldiği ve iletişim becerilerinin geliştiği yönünde ifadelerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to reveal the academic achievement of fifth-grade middle school students on the subject of“Matter and State Changes”in a science course by using the QR-supported cooperative learning model and to determine their evaluations about the process. The study was conducted with a mixed research method in which quantitative and qualitative designs were used together. A quasi-experimental design with a pre-test-post-test control group design was used in the quantitative dimension, while the interview-based data collection technique was used in the qualitative dimension. The study group consisted of 61 5th grade students studying in a middle school in Istanbul during the 2023-2024 academic year. The participants were selected through the purposive sampling method determined on the basis of accessibility. During the study, the QR-supported cooperative learning model was applied to the experimental group, while the teaching process in the control group was planned based on the 2018 Science Curriculum. The research lasted seven weeks, four hours per week. An academic achievement test and an interview form consisting of open-ended questions were used to collect data. The“Science Academic Achievement Test”was administered to the students as a pre-test, post-test, and retention test. Quantitative data were analyzed using the Wilcoxon signed-rank test, t-test, and Mann Whitney U test. Qualitative data obtained from the interviews were analyzed using content analysis. The findings indicated that the QR-supported collaborative learning model significantly improved the students' learning compared to the control group. Student opinions reflected in the content analysis revealed that the students found the QR-supported collaborative learning model useful and had positive opinions about it. Additionally, they expressed that their sense of responsibility had strengthened, the acquired knowledge had become more permanent, and their communication skills had improved.