Ergin siyah alaca ineklerde prostaglandin F2 alfa ile kızgınlığın düzenlenmesi ve tohumlama için en uygun zamanın tespit edilmesi
The Synchronisation of estrus with prostaglandin F2 alfa and determination of the most suitable time for insemination in mature holstein friesian cows
- Tez No: 95654
- Danışmanlar: PROF. DR. S. METİN YENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Holstein cows, estrus synchronisation, prostaglandin F^ time of insemination. insemination
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada doğum sonrası 41-60. günlerde bulunan ergin Siyah Alaca ineklerde (n= 44) bir prostaglandin F^ analoğu olan Cloprostenol ile kızgınlığın düzenlenmesi ve tohumlama için en uygun zamanın tespit edilmesine çalışılmıştır. Rastgele dört gruba ayrılan deneme materyalinin ilk üç grubuna 1 1 gün arayla iki defa 500 ug cloprostenol kas içi olarak enjekte edilmiştir. Birinci grup, 2. cloprostenol enjeksiyonunu izleyen 48. saatte, ikinci grup 80. saatte tek, 3. grup ise 72. ve 96. saatlerde iki defa tohumlanmışlardır. Dördüncü grubu oluşturan ineklerin birinci cloprostenol enjeksiyonundan sonraki 5 gün boyunca kızgınlıkları gözlenerek kızgın olduğu belirlenen inekler, kızgınlıklarının ikinci yansında tohumlanmışlardır. Kızgınlık göstermeyen ineklere de ilk enjeksiyondan 1 1 gün sonra ikinci doz cloprostenol enjekte edilerek, son enjeksiyonu izleyen 72. ve 96. saatlerde tohumlama yapılmıştır. Araştırmada kontrol grubu olarak (S. grup) işletmede 1995 yılı sonbahar mevsiminde buzağılayan 10 inek işletme kayıtlarına bakılarak 3-6 yaşlılar arasından rastgele seçilmiştir Araştırma materyalinin % 43'ü birinci enjeksiyonu izleyen 96 saat içinde, % 57'si ikinci enjeksiyonu izleyen 168 saat içinde kızgınlık göstermiştir. Birinci grupta kızgınlık belirtileri ikinci enjeksiyondan ortalama 64±16 saat, ikinci grupta 76±7 saat üçüncü grupta 63±6 saat ve dördüncü grupta da 84±5 saat sonra şekillenmiştir.Araştırmada clopr&tenol'ün servis periyodu ve gebelik başına tohumlama sayısı üzerine etkisi de hesaplanmıştır. Anılan özellikler bakımından deneme grupları arasında ve deneme ile kontml grupları arasındaki farklılık istatistik olarak önemli bulunmamıştır, ancak üçüncü j^Jördüncü grupta servis periyodu kontrol grubuna göre sırasıyla 17 ve 3 1 gün kısalmıştff Yine önemsiz çıkmasına rağmen gebelik başına tohumlama sayısı da kontrol grubuna göre 3. ve 4. grupta azalmıştır. İlk tohumlamada gerçekleşen gebelik oranı 1. grupta % 44, ikinci grupta % 50, üçüncü grupta % 67, dördüncü grupta % 54 ve kontrol grubunda da % 40 olarak tespit edilmiştir. Gruplar arası farklılıklar istatistik önemli bulunmamıştır. Bununla birlikte ilk tohumlamada 3. grupta kontrol grubuna göre gebelik oranı % 27 daha yüksek olmuştur. Cloprostenol uygulanan ineklerde kızgınlığın düzenlenmesi ve en uygun tohumlama zamanının tespit edilmesi için yürütülen bu araştırma % 100 senkronize edilen kızgınlık ve % 67 gebelik oranının sağlandığı üçüncü grup ile amacına ulaşmıştır.ANAHTAR KELİMELER: Süt sığın, kızgınlığın düzenlenmesi, tohumlama zamanı, prostaglandin
Özet (Çeviri)
This study was conducted to synchronise estrus with cloprostenol, a prostaglandin F; analogue, and to determine the most suitable time for insemination in 44 matur Holstein cows during their postpartum period from 41 days to 60 days Cows included in the treatment group were divided into four groups random!) Cloprostenol was injected two times intramuscularly to the first three groups of th treated material at a dose of 500 ug per animal at 1 1 day intervals. The first group wa inseminated at 48* hour, the second group at 80* hour and the third group at 72nd anı 96* hours after second cloprostenol injection. Cows comprising the fourth group wer inseminated during the second half of estrous on the basis of observation of estrou signs over five days after the first cloprostenol injection. Those cows showing n estrous were reinjected with cloprostenol 1 1 days after the first and were inseminated a 72nd and 96* hours after injection.The control group (5* group) for the trial was form» from ten 3-6 year-old cows which calved in Fall 199S randomly. Of the cows in the trial 43 % showed estrus within 96 hours following the first injection 37 % showed estrus within 168 hours after the second injection.. The average timi period in hours between the second injection and the exhibition of estrus signs in th< first, second, third and fourth groups were 64±16, 76±7, 63±6 and 84±5 respectively. mThe effects of cloprostenol on the interval between calving and conception and on the mean number of inseminations per pregnancy were also investigated. In regard to these traits, no statistically significant differences were found among the treatment groups and also between these and the control group. However the service periods were 17 days and 3 1 days shorter for the third and fourth groups respectively when compared with the control group. Although not significant, the means for the numbers of inseminations per pregnancy were lower for the cloprostenol-treated cows in the third and fourth groups compared with the controls. The conception rates at the first insemination with respect to four treatment groups and the control group were found as 44 %, 50 %, 67 %, 54 % and 40 % being statistically not significant However the rate of conception for the third group is 27 % higher than that for the control group. In the third group, the rate of synchronised estrus was 100 % and the rate of pregnancy was 67 % and these can be accepted as reasonable results.