EFL instructors' perceptions of and attitudes towards teaching world Englishes and culture in higher education in Türkiye
Türkiye'de yükseköğretimde İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim görevlilerinin dünya İngilizceleri ve kültürünü öğretmeye yönelik algı ve tutumları
- Tez No: 957322
- Danışmanlar: PROF. DR. SAEED MEHRPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dünya İngilizceleri, İngilizce çeşitleri, kültür, tutum, World Englishes, varieties of English, culture, attitude
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Küreselleşmenin de etkisiyle, İngilizce, eğitim, teknoloji, ticaret, iş gibi alanlarda gelişmek amacıyla birçok kişinin hayatına girmiştir. Bu durum, farklı milletlerden ve kültürlerden insanların dünya çapında birbiriyle olan etkileşimini sağlamıştır. İngilizcenin küresel yayılımı dili etkilemiş: sozcüksel, fonolojik ve dilsel normlarını dönüştürmüş, İngilizce çeşitliliğini ortaya çıkarmıştır. 'Dünya İngilizceleri' bu çeşitliliği temsil etmekte olup, İngilizcenin zamanla nasıl dönüştüğünü, kültürel, sosyal ve tarihsel bağlamda anlamamızı sağlamıştır. Bu çalışma, Türkiye'de üniversite Hazırlık okullarında İngilizce öğreten eğitmenlerin Dünya İngilizcelerinin ve kültürlerin öğretimine olan tutumlarını araştırmaktadır. Karma yöntem araştırma dizaynı kullanılmıştır. Dünya İngilizceleri öğretimine dair ölçek Tosuncuoğlu ve Kırmızı'nın (2019) çalışmasından, kültür öğretimi ölçeği ise Sercu'nun (2006) çalışmasından adapte edilmiştir. Bu çalışmaya, 100 Hazırlık okulu İngilizce hocası katılmıştır. Bu çalışma eğitmenlerin Dünya İngilizceleri kavramına yeteri düzeyde hâkim olduğunu göstermiştir. Fakat, derslere nasıl entegre edileceği konusunda emin olunmamasına rağmen, eğitmenler, bu konuya ilgi göstermiştir. Çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten eğitmenlere Dünya İngilizcelerini entegrasyonu için gerekli bilgi, beceri ve kaynakları vermenin önemini göstermiştir. Eğitmenlerin kültürlerarası kavram ve anlayışına verilen değer ortaya çıkmıştır. Farklı kültürlerin öğretiminin, öğrencilerin İngilizce öğrenimine karşı tutumunda rol oynadığı belirtilmiştir. Dünya İngilizcelerinin ve kültürlerin yabancı dil öğretimine dahili için yalnızca dil eğitimcilerinin değil, dil eğitim sisteminde yer alan paydaşlar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the rise of globalization, the English language has become integrated into the lives of many, serving as a key tool for advancement in education, technology, trade and business, contributing to its status as a global language. It has enabled people from different nationalities, backgrounds, cultures to interact with one another across the globe. The global spread of English has eventually influenced its characteristics: lexical, phonological, linguistic norms leading to the emergence of varieties of English. The concept of 'World Englishes', representing varieties of English, has broadened our understanding of how English language has been used in diverse sociocultural contexts, highlighting the significance of teaching culture. The study explores EFL instructors' perceptions of and attitudes towards teaching World Englishes and culture in higher education in Türkiye. The study employed a mixed-method research design. Quantitative data were collected via a questionnaire, and qualitative data via a semi-structured interview. The questionnaire regarding teaching World Englishes was adapted from Tosuncuoğlu and Kırmızı's (2019) study. The questionnaire regarding teaching culture was adapted from Sercu's (2006) study. 100 participants took part in the study including the EFL instructors from Inner, Outer and Expanding Circle countries. The study revealed that while instructors possessed sufficient knowledge of WEs, they were unsure how to implement them but remained willing to teach diverse English varieties. Also, it showed the significance of providing language educators with essential knowledge, skills and materials to enable effective implementation of WEs and culture. This study offered suggestions for successful integration of WEs and culture(s), for both language educators and stakeholders in language education system.