Farklı organik atık materyallerden ekstrakta edilen humik asitlerin bazı kimyasal özellikleri
Some chemical characteristics of humic acids extracted from different organic materials
- Tez No: 95775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Humic acids, organic wastes, total acidity, carboxyl and phenolic-OH groups. 11
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLİ ORGANİK ATIK MATERYALLERDEN EKSTRAKTE EDİLEN HUMİK ASİTLERİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Türkan UNSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Sonay SÖZÜDOĞRU OK Jüri: Prof.Dr. Ahmet ÖZGÜMÜŞ Prof.Dr. Sadık USTA Doç.Dr. Sonay SÖZÜDOĞRU OK Araştırmada ASKİ antma çamuru, bira fabrikası atık çamuru, ham çay atığı, kompoze üzüm cibresi, kompoze ağaç kabuğu, tütün tozu, atık manlar kompostu, inorganik bir toprak ile peat toprak örneklerinden ekstrakte edilen humik asitlerin yapılarındaki bazı kimyasal özellikler ortaya konulmuştur. Ekstraksiyon sonucu en fazla humik asit peat örneğinden elde edilmiştir. Humik asitlerin fonksiyonel grup kapsamları, E4:E6 oranlan, organik C ve N içerikleri orjinlerine bağlı olarak değişiklikler göstermiştir. Ekstrakte edilen humik asit miktarlarının orijinal materyalin % organik madde miktarına bağlı olmadığı belirlenmiştir. Antma çamurunun humik asidi en yüksek toplam asitlik değeri göstermiştir. Humik asitlerin fenolik -OH grup kapsamları, karboksil grubu kapsamlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Toprak humik asiti diğerlerine göre daha düşük karboksil ve fenolİk-OH grubu içeriği göstermiştir. Humik asitlerin humifikasyon dereceleri E4:EĞ oranlarına bağlı olarak birbirlerinden farklılık göstermiştir. 2000, Sayfa: 51 ANAHTAR KELİMELER: Humik asit, organik atık, toplam asitlik, karboksil ve fenolik hidroksil gruptan. 1LC ü'bı.^^wC;.~.rÎMUİ'i;' -y
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOME CHEMICAL CHARACTERISTICS OF HUMIC ACIDS EXTRACTED FROM DIFFERENT ORGANIC MATERIALS Türkan UNSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sonay SÖZÜDOGRU OK Jury: Prof.Dr. Ahmet ÖZGÜMÜŞ Prof.Dr. Sadık USTA Assoc.Prof.Dr. Sonay SÖZÜ DO?RU OK In this research, humic acid extracted from sewage sludge, beer factory sludge, raw tea waste, composted grape marc, composted bark, tobacco dust, composted mushroom waste, inorganic soil and peat have been characterized by chemical methods. The highest yield of humic acid was extracted from the peat material The functional group contents EtfEö ratio, organic C and N contents of humic acids showed changes depending on the source from which they were obtained. There were no relationship between the amounts of extracted humic acids and the content of organic matter of original materials. The humic acid of sewage sludge has the highest value of total acidity. Phenolic-OH group contents of humic acids were found higher than the carboxyl group contents of the humic acids. Soil humic acid was showed lower COOH and Phenolic-OH group contents than the others. Differences among the humification degrees of humic acids depending on the E4:E(, ratios were observed. 2000, Pages: 51