Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesı ögretim üyelerinin tıp eğitimi program akreditasyonuna yönelik algıları
Perceptions of faculty members at Kırıkkale University medical school toward the accreditation of medical education program
- Tez No: 957908
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Tıp Eğitimi, Öğretim Üyeleri, Algı, Accreditation, Medical Education, Faculty Members, Perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi ve Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tekeli Kunt, A., Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinin Tıp Eğitimi Program Akreditasyonuna Yönelik Algıları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıp Eğitimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu araştırma, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin mezuniyet öncesi tıp eğitimi programının akreditasyon sürecine yönelik algılarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tıp eğitimi programlarının akreditasyonu, eğitimde kalite güvencesini sağlama, standartları izleme ve kurumsal gelişimi destekleme açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, araştırma tanımlayıcı, kesitsel ve tek merkezli bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2023-2024 eğitim öğretim yılında görev yapan 108 öğretim üyesi oluşturmuş; çalışmaya gönüllü olarak katılım sağlayan 87 öğretim üyesi örneklemi oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik bilgi formu ile Akreditasyon Algısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçek, kalite güvencesi ve kalite değerlendirmesi olmak üzere iki alt boyuttan oluşmakta olup, beşli Likert tipi derecelendirme sistemine dayanmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretim üyelerinin akreditasyon sürecine ilişkin algıları yüksek düzeydedir. Katılımcılar, akreditasyonun eğitim kalitesini artırdığı, öğretim programlarının sistematik olarak gözden geçirilmesini sağladığı ve kurumsal gelişime katkı sunduğu görüşünde birleşmektedir. Ayrıca, öğretim üyelerinin büyük çoğunluğu akreditasyon sürecinde aktif rol almanın ve katkı sunmanın önemli olduğunu belirtmiştir. Sosyodemografik değişkenlerle akreditasyon algısı arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, öğretim üyelerinin tıp eğitimi programlarının akreditasyon sürecine yönelik algılarına ışık tutarak, eğitim kurumlarında kalite güvence süreçlerinin anlaşılmasına katkı sağlayabilecek bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tekeli Kunt, A., Perceptions of Faculty Members at Kirikkale University Medical School Toward The Accreditation of Medical Education Program, Hacettepe University Graduate School Health Sciences Medical Education Master of Sciences Thesis, Ankara, 2025. This study was conducted to determine the perceptions of faculty members at Kırıkkale University Faculty of Medicine regarding the accreditation process of the undergraduate medical education program. The accreditation of medical education programs is of great importance in ensuring quality assurance in education, monitoring standards, and supporting institutional development. In this context, the study was designed as a descriptive, cross-sectional, and single-center study. The study population consisted of 108 faculty members working at Kırıkkale University Faculty of Medicine during the 2023–2024 academic year, and the sample comprised 87 faculty members who voluntarily participated in the study. Data were collected using a sociodemographic information form developed by the researcher and the Accreditation Perception Scale. The scale consists of two sub-dimensions; quality assurance and quality evaluation and is based on a five-point Likert-type rating system. According to the findings, faculty members' perceptions of the accreditation process were found to be high. Participants generally agreed that accreditation improves the quality of education, ensures the systematic review of educational programs, and contributes to institutional development. Furthermore, the majority of faculty members emphasized the importance of actively participating in and contributing to the accreditation process. Statistically significant relationships were identified between perceptions of accreditation and sociodemographic variables. In conclusion, this study provides insights into faculty members' perceptions of the accreditation process in medical education and offers findings that may contribute to a better understanding of quality assurance processes in educational institutions.