Hz. Lokman'ın kıssasında yer alan ahlaki değerlerin hikâye anlatımı ile aktarımı
Conveying the moral values in the story of Prophet Luqman through storytelling
  1. Tez No: 957973
  2. Yazar: MAKBULE SÜMEYYE ARAS KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, değerler eğitimi, eğitimde hikâye, kıssa, Lokmân sûresi, Religious education, values education, storytelling in education, parable, Surah Luqman
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Hz. Lokman kıssasının anlatımında hikâye metodunun önemine vurgu yapılmaktadır. Hz. Lokman'ın oğluna yönelik öğütlerinin içeriğinde birden fazla soyut kavram yer alır. Aynı zamanda ahlaki değerlere güçlü bir vurgu yapılır. Bu durum Hz. Lokman kıssasının her yaş grubuna hitap eden evrensel bir eğitim değeri taşımasını sağlar. Bu değerin hikâye metodu ile gelişim özellikleri göz önüne alarak anlatımı, kalıcılığını kolaylaştırır. Bu amaçla Hz. Lokman'ın oğluna vermiş olduğu öğütlerde geçen kavramlar ve MEB kök değerler ile örtüşen kavramlar hikâyeleştirilmiştir. Hikâye metodu kullanılarak anlatımının kalıcı olması beklenmektedir. Her öğüdü içeren 6 hikâye ve hikâyelerle ilgili örnek ders planları oluşturulmuştur. Bu hikâyelerde vurgulanan kök değerler belirtilerek İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için materyal olması düşünülmektedir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği ile ele alınmıştır. Bu anlamda öncelikle ilgili alanyazın taranarak gerekli dokümanlara ulaşılmıştır. Çalışma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın problem durumu, amacı, yöntemi ve sınırlılıkları ele alınmaktadır. Birinci bölümde hikâyenin öyküsünden bahsedilmekte ve İslami düşünürlerine değinilmektedir. İkinci bölüm kavramsal çerçeveyi ele almakta, üçüncü bölüm ise Lokman sûresinin 12-19. Ayetlerine değinmektedir. Son bölümde ise öğütlerde geçen kavramlarla alakalı hikâyeler ve örnek günlük ders planları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study emphasizes the importance of the storytelling method in conveying the story of Hz. Luqman. The advice that Hz. Luqman gives to his son includes multiple abstract concepts and places a strong emphasis on moral values. This makes the story of Hz. Luqman a universal educational value that appeals to all ages groups. Presenting this value through storytelling while taking developmental characteristics into account is expected to enhace retention. For this purpose, the concepts present in the advice of Hz. Luqman to his son, as well as those overlapping with the core values outlined by the Turkish Ministry of National Education (MEB), have been turned into a stories. It is expected that use of the storytelling method will ensure lasting understanding. A total of six stories have been developed, each reprecenting one piece of advice, along with sample lesson plans related to the stories. These stories highlight specific core values anda re intended to serve as educational materials fort he Primary School Religious Culture and Moral Knowledge course. The study was conducted using the document analysis technique, one of the qualitative research methods. In this context, a literature review was carried out first to access the necessary documents. The study consists of an introduction and four main chapters. The introduction discusses the research problem, purpose, method, and limitations. The first chapter addresses the origin of storytelling and touches upon Islamic thinkers. The second chapter presents the conceptual framework, while the third chapter focuses on verses 12–19 of Surah Luqman. The final chapter includes the stories based on the advice given in the verses, along with sample daily lesson plans.