Programlama öğretimi yaklaşımlarının akademik başarıya etkisi: Meta-analiz çalışması
The effect of programming teaching approaches on academic success: A meta-analysis study
- Tez No: 958140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZELYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, etki büyüklüğü, meta-analiz, program geliştirme, programlama, programlama öğretimi yaklaşımları, Academic achievement, impact size, meta-analysis, program development, programming, programming teaching approaches
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Programlama öğretimi; problem çözme becerisi, mantıksal ve algoritmik düşünme becerisi gerektiren bir disiplindir. Programlama öğretimi yaklaşımları; öğrenen odaklı yaklaşımlar ve araç odaklı yaklaşımları içermektedir. Öğrenen odaklı yaklaşımlar: Eşli programlama yaklaşımı, proje temelli öğrenme yaklaşımı, oyun temelli öğrenme yaklaşımı, sorgulama temelli öğrenme yaklaşımı ve disiplinlerarası yaklaşımlardan oluşmaktadır. Araç odaklı yaklaşımlar: Metin temelli programlama, blok temelli programlama, fiziksel programlama ve hibrit programlamadan oluşmaktadır. Programlama öğretiminde uygulanan yaklaşımlar, öğrencilerin soyut olan programlamayı kavramsal olarak anlamlandırarak öğrenmesine yardımcı olmaktadır. Araştırmanın amacı; 1960-2022 yılları arasında ulusal ve uluslararası alanda yapılmış, programlama öğretimi yaklaşımlarının öğrencilerin akademik başarısına etkisini ele alan çalışmaların etki büyüklüklerini belirlemektir. Araştırmaya dahil edilen çalışmaların“yapıldığı yıla”,“yayın türüne”,“yapıldığı ülkelere”,“öğrenim kademelerine”ve“yazılım türüne”göre şeklinde belirlenmiş düzenleyici değişkenler açısından etki büyüklüklerinin farklılaşması araştırmanın kapsamındadır. Araştırmanın sınırlılıkları olarak yıl aralığının 1960-2022 arasında olması, meta-analizin en az 3 ve daha fazla yıllarda yapılması genel görüşüne uygundur. Araştırmaya dahil edilen çalışmalarda deneysel çalışmaların yer alması, betimsel istatistiklerden yararlanılmış olması ve araştırmanın yapıldığı dersin Bilişim Teknolojileri ile ilgili olması diğer sınırlılıklardır. Araştırmanın amacı olarak belirlenen programlama öğretimi yaklaşımlarının öğrencilerin akademik başarısına etkisinin meta-analizi şeklinde alan yazında yapılmış çalışma bulunmaması araştırmanın orjinalliğini desteklemektedir. Araştırmanın çalışma alanının ulusal ve uluslararası olarak kapsamlı olması araştırma sonucunda ortaya çıkacak verilerin genellenebilirliğini arttırmıştır. Araştırmada bütün programlama öğretimi yaklaşımlarının etkisinin ayrı ayrı incelenmiş olması, yaklaşımlar hakkında genel değerlendirme yapmaya imkan tanımıştır. Düzenleyici değişkenlere göre programlama öğretimi yaklaşımlarının akademik başarı açısından farklılığının incelenmesi bu değişkenler açısından değerlendirme yapmaya olanak sağlamıştır. Araştırmanın yöntemi nicel analiz yöntemlerinden meta-analiz yöntemidir. Meta-analiz, seçilme kriterlerine göre seçilen deneysel çalışmalarda yer alan betimsel istatistiklerin verilerinin meta-analiz programına işlenerek heterojenlik testi ile rastgele ya da sabit etkiler modeline uygunluğu belirlenerek bireysel ve genel etki büyüklüğünün hesaplanması ve yayın yanlılığı ile yapılan literatür tarama çalışmasının kapsamlılığının test edilerek elde edilen verilerin genellenebilirliğinin alanyazındaki çalışmalarla karşılaştırılıp yorumlanmasıdır. Meta-analiz işlemi yapılırken programlama öğretimi yaklaşımları hakkında ulusal ve uluslararası alanda yapılmış lisansüstü tez ve makaleler temel veri kaynaklarıdır. Araştırma süresince kullanılan anahtar sözcükler“programlama”,“kodlama”,“coding”,“programming”,“programming”and“education”,“scratch”şeklindedir. Çalışmaya dahil edilen araştırmalar kodlama formundaki seçme kriterleri bağlamında kodlanmıştır. Meta analiz programına, kodlama formundaki verilerle beraber deneysel süreçte yer alan betimsel istatistik verileri işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Teaching programming is a discipline that requires problem-solving skills, logical and algorithmic thinking skills. Programming teaching approaches; It includes learner-oriented approaches and tool-oriented approaches. Learner-oriented approaches: It consists of paired programming approach, project-based learning approach, game-based learning approach, inquiry-based learning approach and interdisciplinary approaches. Tool-oriented approaches: It consists of text-based programming, block-based programming, physical programming, and hybrid programming. The approaches applied in programming teaching help students learn abstract programming by making sense of it conceptually. The aim of the research; The aim of this study is to determine the impact sizes of the studies conducted nationally and internationally between 1960-2024 that deal with the impact of programming teaching approaches on the academic success of students. The differentiation of the effect sizes of the studies included in the research in terms of regulatory variables determined according to“year of publication”,“type of publication”,“countries of publication”,“education levels”and“software type”is within the scope of the research. As the limitations of the study, the year range is between 1960-2024, and the meta-analysis is in line with the general view that it should be carried out in at least 3 or more years. Other limitations are the inclusion of experimental studies in the studies included in the research, the use of descriptive statistics, and the fact that the course in which the research was conducted was related to Information Technologies. The fact that there is no study in the literature in the form of a meta-analysis of the effect of programming teaching approaches on students' academic achievement, which is determined as the aim of the research, supports the originality of the research. The fact that the study area of the research is national and international comprehensive will increase the generalizability of the data that will emerge as a result of the research. The fact that the effects of all programming teaching approaches were examined separately in the research will allow a general evaluation of the approaches. Examining the difference in programming teaching approaches in terms of academic achievement according to regulatory variables will allow to evaluate in terms of these variables. The method of the research is meta-analysis method, which is one of the quantitative analysis methods. Meta-analysis is the calculation of the individual and general effect size by determining the suitability of the descriptive statistics in the experimental studies selected according to the selection criteria to the meta-analysis program and determining the suitability of the random or fixed effects model with the heterogeneity test, and comparing and interpreting the generalizability of the data obtained by testing the comprehensiveness of the literature review study with publication bias with the studies in the literature. While conducting the meta-analysis process, national and international graduate theses and articles on programming teaching approaches are the main data sources. The keywords used during the research are“programming”,“coding”,“coding”,“programming”,“programming”and“education”,“scratch”. The studies included in the study were coded in the context of the selection criteria in the coding form. Descriptive statistical data in the experimental process were processed into the meta-analysis program together with the data in the form of coding.