The perspectives of EFL instructors on the use of drama in class
İngilizce öğretim görevlilerinin sınıfta drama kullanımına yönelik algıları
  1. Tez No: 958248
  2. Yazar: ABDULLAH FURKAN PALABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN ELMAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Drama tabanlı öğretim, Yabancı Dil olarak İngilizce eğitimi, öğretmen algısı, dil öğrenimi, eğitimde yenilikçilik, Drama-based pedagogy, EFL instruction, teacher perspectives, language learning, educational innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Drama, Yabancı Dil Olarak İngilizce eğitiminde, özgün dil kullanımını teşvik etme, öğrenci katılımını artırma ve dil kaygısını azaltma gibi önemli faydalar sunan değerli bir eğitsel araç olarak ortaya çıkmıştır. Bu yöntem, öğrencilere kendiliğinden ve doğal bir dil üretimi ile yoğun kullanım fırsatları sunarak hem dil yeterliliklerini hem de özgüvenlerini arttırmaktadır. Bu çalışma, drama tabanlı öğretim yöntemlerinin uygulanmasında öğretim görevlilerinin karşılaştıkları zorlukları ve sınıfta daha etkili drama kullanımı için önerdikleri uygulamaları keşfetmeyi amaçlamıştır. Araştırma, Türkiye'de bir yükseköğretim hazırlık okulunda görev yapan on iki öğretim görevlisiyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla yürütülmüştür. Veriler, öğretim görevlilerinin drama hakkındaki inançlarını, deneyimlerini ve algılarını ortaya çıkarmak amacıyla açık uçlu sorularla toplanmıştır. Analiz için MAXQDA 2020 yazılımı kullanılmış, bu sayede verilerin kodlanması ve tematik ilişkilerin görselleştirilmesi kolaylaştırılmıştır. Tematik analiz, drama kullanımının özgün dil kullanımını teşvik etme, yaratıcılığı geliştirme ve destekleme, düşük riskli iletişim ortamları yaratma gibi önemli faydalarını ortaya koymuştur. Ancak, katılımcılar aynı zamanda kurumsal kısıtlamalar, zaman sınırlamaları ve mesleki eğitim ihtiyacı gibi önemli sınırlılılar olduğunu da belirtmişlerdir. Bu sınırlılıkların üstesinden gelmek için öğretim görevlileri, yapılandırılmış mesleki gelişim programlarının, esnek öğretim programlarının ve dramanın eğitimdeki değerini tanıyan destekleyici kurumsal politikaların önemini vurgulamıştır. Bu bulgular, Yabancı Dil olarak İngilizce bağlamında dramanın rolüne dair daha kapsamlı bir anlayışa katkıda bulunarak, daha dinamik, öğrenci merkezli dil eğitimi uygulamalarının geliştirilmesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Drama has emerged as a valuable pedagogical tool in English as a Foreign Language (EFL) education, offering significant benefits such as promoting authentic language use, enhancing student engagement, and reducing language anxiety through context-rich, interactive activities. These methods provide learners with opportunities for spontaneous language production and immersive practice, fostering both linguistic competence and confidence. This study aimed to explore EFL instructors' perspectives on the use of drama in language education, focusing on the challenges they encounter in applying drama-based pedagogies and the practical strategies they propose for more effective integration. The research was conducted through semi-structured interviews with twelve instructors from a tertiary-level English preparatory program in Turkey. Data were collected using open-ended interview questions designed to capture instructors' beliefs, experiences, and perceptions of drama as a teaching method. To enhance the credibility and transparency of the analysis, the MAXQDA 2020 software was utilized for coding and organizing data, facilitating efficient data management and visualization of emerging thematic relationships. Thematic analysis identified key themes, including the benefits of drama in promoting authentic language use, fostering creativity, and creating supportive, low-risk environments for communication. However, participants also identified significant barriers, including institutional constraints, time limitations, and the need for professional training. To address these challenges, instructors emphasized the importance of structured professional development, flexible curricula, and supportive institutional policies that recognize the educational value of drama. These findings contribute to a more comprehensive understanding of the role of drama in EFL contexts, supporting the development of more dynamic, student-centered language instruction.