Lakozamid, topiramat ve levetirasetamın kapiler elektroforez yöntemi ile ayrımı
Separation of lacosamide, topiramate and levetiracetam by capillary electrophoresis method
- Tez No: 959723
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARIN GÜL DAL POÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lakozamid, Topiramat, Levetirasetam, Kapiler Elektroforez, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi, Lacosamide, Topiramate, Levetiracetam, Capillary electrophoresis, High-Performance Liquid Chromatography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Lakozamid (LCM), topiramat (TPM) ve levetirasetam (LEV), epilepsi hastalarında nöbet kontrolünü sağlamak amacıyla kullanılan yeni nesil antiepileptik ilaçlardır. Bu çalışmada, LCM, TPM ve LEV bileşiklerinin eş zamanlı analizine olanak tanıyan basit, hızlı ve duyarlı bir kapiler elektroforez (KE) yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem, yüksek performanslı sıvı kromatografi (YPSK) yöntemi ile karşılaştırılmıştır. KE yönteminde tespit, 210 nm dalga boyunda bir fotodiyot dizisi (DAD) detektörü ile gerçekleştirilmiş ve 75 µm iç çaplı, 40 cm efektif uzunlukta kapiler kullanılmıştır. Optimum koşullar, 37 mM SDS içeren, 5 mM borat ve 10 mM fosfat tamponu (pH 8,00) ile 20 kV potansiyel uygulanarak sağlanmıştır. Bu koşullarda LCM, TPM ve LEV'in göç süreleri sırasıyla 3,97, 10,62 ve 3,61 dakika olarak belirlenmiştir. YPSK yönteminde ise C18 (4.6 × 150 mm; 5 µm i.ç.) kolon kullanılmıştır. LCM, TPM ve LEV için elde edilen alıkonma süreleri sırasıyla 5,61, 9,17 ve 3,61 dakika olarak belirlenmiştir. Geliştirilen her iki yöntem, ICH Q2(R2) kılavuzuna uygun valide edilmiştir. Saptama sınırı (LOD) ve tayin sınırı (LOQ) değerleri sırasıyla; KE yönteminde LCM için 1,03×10⁻⁸ M (0,0025 μg/mL) ve 3,13×10-8 M (0,078 μg/mL), TPM için 9,17×10⁻9 M (0,0031 μg/mL) ve 2,78×10⁻8 M (0,094 μg/mL), LEV için ise 1,06×10⁻⁸ M (0,0018 μg/mL) ve 3,23×10⁻8 M (0,0055 μg/mL), YPSK yönteminde ise LCM için 4,46×10⁻⁸ M (0,011 μg/mL) ve 1,35×10⁻⁷ M (0,033 μg/mL), TPM için 5,16×10⁻⁸ M (0,017 μg/mL) ve 1,56×10⁻⁷ M (0,052 μg/mL), LEV için ise 5,32×10⁻⁸ M (0,009 μg/mL) ve 1,61×10⁻⁷ M (0,027 μg/mL) olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntemler farmasötik preparatların analizine başarıyla uygulanmış ve USP 47-NF 42 standartlarına uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Lacosamide (LCM), topiramate (TPM) and levetiracetam (LEV) are novel antiepileptic drugs used to achieve seizure control in patients with epilepsy. In this study, a simple, rapid, and sensitive capillary electrophoresis (CE) method was developed for the simultaneous analysis of LCM, TPM, and LEV. This method was compared with a high performance liquid chromatography (HPLC) method. In the CE method, detection was performed at 210 nm using a photodiode array detector (DAD), and a capillary with an internal diameter of 75 µm and an effective length of 40 cm was employed. Optimum conditions were achieved using a buffer solution consisting of 37 mM SDS, 5 mM borate, and 10 mM phosphate (pH 8.00), applying a potential of 20 kV. The migration times for LCM, TPM, and LEV were determined to be 3.97, 10.62, and 3.61 minutes, respectively. In the HPLC method, detection was carried out using a C18 column (4.6 × 150 mm; 5 µm i.d.). The retention times for LCM, TPM, and LEV were found to be 5.61, 9.17, and 3.61 minutes, respectively. Both developed methods were validated according to the ICH Q2(R2) guidelines. The limits of detection (LOD) and quantification (LOQ) were calculated as follows: for the CE method, 1.03×10⁻⁸ M (0.0025 μg/mL) and 3.13×10⁻⁸ M (0.078 μg/mL) for LCM, 9.17×10⁻⁹ M (0.0031 μg/mL) and 2.78×10⁻⁸ M (0.094 μg/mL) for TPM, and 1.06×10⁻⁸ M (0.0018 μg/mL) and 3.23×10⁻⁸ M (0.0055 μg/mL) for LEV; for the HPLC method, 4.46×10⁻⁸ M (0.011 μg/mL) and 1.35×10⁻⁷ M (0.033 μg/mL) for LCM, 5.16×10⁻⁸ M (0.017 μg/mL) and 1.56×10⁻⁷ M (0.052 μg/mL) for TPM, and 5.32×10⁻⁸ M (0.009 μg/mL) and 1.61×10⁻⁷ M (0.027 μg/mL) for LEV. The developed methods were successfully applied to the analysis of pharmaceutical preparations and were found to comply with the USP 47-NF 42 standards.