üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ve beden algılarının karşılaştırılması
Comparison of university students' narcissism levels and body perceptions
- Tez No: 959798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALTUNHAN, DOÇ. DR. ÜNSAL TAZEGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm Beden Algısı Cinsiyet Farklılıkları, Fiziksel Görünüm, Beden Memnuniyeti, Narcissism, Body Image, Gender Differences, Physical Appearance, Body Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı Mardin Artuklu Üniversitesinde farklı bölümlerde okuyan öğrencilerin beden algısı ve narsisizm skoru değişkenleriyle arasındaki farklılığı incelemektir. Bununla birlikte cinsiyet değişkeni ile Mardin Artuklu Üniversitesinde okuyan öğrencilerin narsisizm skoru ve beden algısı arasındaki farklılığı ve ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma, 18-30 yaş aralığında rastgele örneklem yolu ile seçilmiş olan 370 üniversite öğrencisi ile gönüllü katılıma dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak katılımcılara sırasıyla Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Narsistik Kişilik Envanteri ve Beden Algısı Ölçeği uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla elde edilen veriler uygun analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Veriler bağımsız t testi, Pearson Korelasyon testi ve tek yönlü varyans analizi ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, narsisizm skoru ve beden algısı arasında bir ilişki saptanmış aynı zamanda narsisizmin alt boyutları (teşhircilik, sömürücülük, üstünlük, hak iddia etme) ile beden algısı düzeylerinde, bazı fakülteler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Cinsiyet değişkeni ile narsisizm skoru arasında anlamlı bir ilişki bulunurken cinsiyet değişkeni ve beden. algısı arasında bir ilişki bulunmamıştır. Elde edilen bulgulara gore cinsiyet değişkeni ve narsisizm skoru arasında bir farklılık bulunurken cinsiyet değişkeni ve beden algısı arasında bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the differences between body image and narcissism scores among students from various departments at Mardin Artuklu University. Additionally, the study seeks to reveal the relationship and differences between the variables of gender and the narcissism scores and body image perceptions of students studying at Mardin Artuklu University. The research was conducted with 370 university students, aged between 18 and 30, selected through random sampling and based on voluntary participation. As data collection tools, participants were administered the Informed Consent Form, Dermographic Information Form, Narcissistic Personality Inventory, and Body Image Scale, respectively. The data obtained were analyzed using statistical methods. The data were tested using independent samples t-test, Pearson correlation analysis, and one-way analysis of variance (ANOVA), According to the results, a relationship was found between narcissism scores and body image. Additionally, statistically significant differences were identified in the levels of body image across certain faculties in relation to the sub-dimensions of narcissism (exhibitionism, exploitativeness, superiority, entitlement). A significant relationship was found between gender and narcissism scores, whereas no significant relationship was found between gender and body image. Based on the findings, a difference was observed between gender and narcissism scores, but no difference was observed between gender and body image