Özel yetenekli bireylerin değerlendirme sürecine ilişkin nitel bir araştırma
A qualitative study on the evaluation process of giftedindividuals
  1. Tez No: 959821
  2. Yazar: SELMA GÜL DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TANACIOĞLU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli Çocuklar, Değerlendirme Süreci, Rehberlik Araştırma Merkezi, Nitel Araştırma, Gifted Children, Assessment Process, Guidance and Research Centers, Qualitative Research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, rehberlik araştırma merkezlerinde (RAM) görev yapan psikolojik danışmanların özel yetenekli çocukların değerlendirme sürecine ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma desenine göre yapılandırılan çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla 15 katılımcıdan (13 Kadın, 2 Erkek) elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, mevcut değerlendirme sürecinin büyük ölçüde standart testlere dayalı olduğunu, ancak bu sürecin çocukların çok boyutlu potansiyelini yeterince yansıtamadığını ortaya koymuştur. Öğretmen ve veli katkısının süreçte sınırlı kaldığı, kullanılan testlerin güncellik ve kültürel uyum açısından yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ayrıca RAM'ların yalnızca değerlendirme sürecinde aktif olduğu, eğitim süreci ve sonrasına ilişkin izleme ve destek mekanizmalarının zayıf kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar, süreç sonrası takibin yapılması, rehberlik hizmetlerinin öğrenci ihtiyaçları çerçevesinde bireyselleştirilmesi, öğretmen ve ailelere yönelik bilgilendirme programlarının artırılması, kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi ve sistemin bütüncül biçimde yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulamıştır. Araştırma bulguları, Türkiye'de özel yetenekli çocuklara yönelik değerlendirme ve eğitim süreçlerinin çok boyutlu, sürdürülebilir ve esnek bir yapıya kavuşturulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perspectives of professionals working in guidance and research centers (RAM) regarding the assessment and educational processes of gifted children. Designed within the framework of a qualitative research approach, data were collected from 15 participants (13 Females and 2 Males) using a semi-structured interview form and analyzed through thematic analysis. Findings revealed that the current assessment process is predominantly based on standardized tests, which fail to capture the multifaceted potential of gifted children. It was observed that teacher and parent involvement in assessment remains limited, and the tests employed are outdated and not compatible with the culture. Additionally, RAMs were found to play an active role solely in the diagnostic stage, with limited engagement in educational follow-up and support. Participants emphasized the necessity of post-evaluation monitoring, individualized guidance services, increased informational programs for teachers and families, inter-institutional collaboration, and a holistic restructuring of the system. Overall, the findings indicate that assessment and educational processes for gifted children in Türkiye require a more comprehensive, sustainable, and flexible framework.