Bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan ebeveynlerin psikososyal sorunları: Nitel bir çalışma
Psychosocial problems of parents who have babies in the newborn intensive care unit: A qualitative study
  1. Tez No: 960154
  2. Yazar: YÜSRA BOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, yoğun bakım, ebeveyn, psikiyatri hemşireliği, psikososyal bakım, Intensive care, Neonate, parent, psychiatric nursing, psychosocial care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bebeği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Ebeveynlerin Psikososyal Sorunları: Nitel Bir Çalışma Amaç: Bu çalışmanın amacı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YYBÜ) bebeği yatan anne ve babaların yaşadıkları psikososyal sorunların belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırma, Bingöl Devlet Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ekim 2023 - Temmuz 2025 tarihleri arasında fenomenolojik desenle, nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 24 katılımcıyla yürütülmüştür. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”aracılığıyla toplanmış, tematik analiz yöntemi ve MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen veriler doğrultusunda, ebeveynlerin ifadeleri analiz edilerek duygusal sorunlar, fiziksel sorunlar, sosyal sorunlar, ekonomik sorunlar, hastaneden kaynaklanan sorunlar ve başa çıkma stratejileri olmak üzere altı ana tema belirlenmiştir. Hastane ortamındaki yetersiz koşullar ve iletişim sorunları ebeveynlerin stresini artırmakta, aile içi dinamikler ve dış destek mekanizmaları ise bu sürecin üstesinden gelmede kritik rol oynamaktadır. Sonuç: Bu çalışma, YYBÜ'de bebeği yatan ebeveynlerin çok boyutlu psikososyal sorunlar yaşadığını ortaya koymuştur. YYBÜ'ndeki bebeklerin ebeveynleri için, bu zorlu süreçte karşılaştıkları psikososyal sorunlara yönelik kapsamlı destek programları oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Psychosocial Problems of Parents Whose Infants Are Hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit: A Qualitative Study Aim: The aim of this study is to determine the psychosocial problems experienced by mothers and fathers whose babies are in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU). Material and Method: The research was conducted using a qualitative research method with a phenomenological design at Bingöl State Hospital Neonatal Intensive Care Unit between October 2023 and July 2025. It was carried out with 24 participants selected using a purposive sampling method. Data were collected via a“Personal Information Form”and a“Semi-Structured Interview Form”and analyzed with thematic analysis and the MAXQDA program. Results: Based on the data obtained, parents' statements were analyzed and six main themes were identified: emotional problems, physical problems, social problems, economic problems, hospital-related problems, and coping strategies. Inadequate conditions in the hospital environment and communication problems increase parents' stress, while family dynamics and external support mechanisms play a critical role in overcoming this process. Conclusion: This study revealed that parents of infants hospitalized in the NICU experience multidimensional psychosocial problems. For parents of babies in the NICU, comprehensive support programs should be created to address the psychosocial problems they face during this difficult process.