İlkokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık becerileri ile 21. yüzyıl öğrenme deneyimleri algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Afyonkarahisar örneklemi)
Examining the relatonship between primary school students digital literacy skills and their perception of 21st century learning experiences (Afyonkarahisar sample)
- Tez No: 960752
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KURTDEDE FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık becerileri, öğrenme deneyimi algıları, ilkokul öğrencileri, Digital literacy skills, learning experience perceptions, primary school students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık becerileri ile 21. yüzyıl öğrenme deneyimi algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel desendedir. Araştırmanın örneklemi 2023-2024 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar merkez ve merkez köylerde bulunan ilkokullarda öğrenim gören 711 ilkokul öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın yapılacağı okullar basit seçkisiz örneklem seçme yoluyla belirlenmiştir. Araştırmaya 376 kadın, 335 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırmada Şahin, Asal Özkan, Turan (2022) tarafından geliştirilen“İlkokul Öğrencilerine Yönelik Dijital Okuryazarlık Ölçeği”ile Chai vd. (2015) tarafından geliştirilen ve Yaşar (2021) tarafından uyarlanan“Öğrencilerin 21. Yüzyıl Öğrenme Deneyimleri Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, MANOVA ve Korelasyon Analizi gibi çıkarımsal istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; ilkokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık beceri düzeyleri ile 21. yüzyıl öğrenme deneyimi algı düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmüştür. İlkokul öğrencilerinin 21. yüzyıl öğrenme deneyimi algıları ile kullanım amacı ve gizlilik ve güvenlik boyutu arasında pozitif yönlü düşük düzeyde ilişki bulunmuştur. İlkokul öğrencilerinin 21. yüzyıl öğrenme deneyimi algıları ile teknik bilgi boyutu arasında pozitif yönlü düşük düzeyde hatta orta düzeye yakın bir ilişki bulunmuştur. Bilgisayarı olan öğrencilerin teknik bilgisi, 21. yüzyıl öğrenme deneyimi algıları ve alt boyutlarından teknoloji ile anlamlı öğrenme, eleştirel düşünme ve bilgi üretme özyeterliği algıları bilgisayarı olmayan öğrencilerden daha yüksektir. İlkokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık becerileri ile öz yönelimli öğrenme, işbirlikli öğrenme, eleştirel düşünme, otantik problem çözme, bilgi üretme özyeterliği algıları arasında pozitif yönlü düşük düzeyde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between primary school students' digital literacy skills and their perceptions of 21st century learning experience. The research has a correlational design from quantitative research methods. The sample of the research consists of 711 primary school students studying in primary schools in Afyonkarahisar centre and central villages in the 2023-2024 academic year. The schools where the research will be conducted were determined by simple random sampling. 376 female and 335 male students participated in the study. In the study, 'Digital Literacy Scale for Primary School Students' developed by Şahin, Asal Özkan, Turan (2022) and 'Students' Perception of 21st Century Learning Experiences Scale' developed by Chai et al. (2015) and adapted by Yaşar (2021) were used. Inferential statistics such as t-test, MANOVA and Correlation Analysis were used to analyse the data. According to the findings obtained from the research; it was seen that the digital literacy skill levels and 21st century learning experience perception levels of primary school students were above the middle level. There was a positive relationship between primary school students' digital literacy skills and their perceptions of 21st century learning experience at a low level, even close to medium level. A positive low-level relationship was found between primary school students' perceptions of 21st century learning experience and purpose of use and privacy and security dimension. There was a positive relationship between the 21st century learning experience perceptions of primary school students and the technical knowledge dimension at a low level, even close to medium level. The technical knowledge, 21st century learning experience perceptions and sub-dimensions of meaningful learning with technology, critical thinking and knowledge generation self-efficacy perceptions of students with computers are better than students without computers. A positive, low-level relationship was found between primary school students' digital literacy skills and their perceptions of self-directed learning, collaborative learning, critical thinking, authentic problem solving, and knowledge generation self-efficacy.