Servikal radikülopatisi olan bireylerde fizyoterapi ve rehabilitasyonun el fonksiyonları üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of physiotherapy and rehabilitation on hand functions in individuals with cervical radiculopathy
- Tez No: 960802
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM AYHAN KURU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Servikal radikülopati, sensorimotor, disfonksiyon, fonksiyonellik, Cervical radiculopathy, sensorimotor, dysfunction, functionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kas İskelet Fizyoterapisi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tez çalışması, farklı seviyelerde servikal radikülopatisi olan bireylerde uygulanan konvansiyonel fizyoterapi programının elin motor ve duyu fonksiyonları üzerindeki etkinliğini araştırmaktadır. Ayrıca, servikal radikülopatili bireylerde uygulanan konvansiyonel fizyoterapinin radikülopati seviyelerine göre üst ekstremite ve boyunun fonksiyonel durumu, emosyonel durum, kinezyofobi ve yaşam kalitesi üzerindeki farklı etkilerini de incelemektedir. Araştırma 58 hasta üzerinde yürütülmüş olup, bireyler radikülopati seviyelerine göre 3 gruba ve spesifik olmayan boyun ağrısı olmak üzere toplam 4 gruba ayrılmıştır. Tüm gruplara 6 hafta süresince haftada 3 gün olmak üzere elektrofiziksel ajanlar, manuel terapi ve egzersiz içeren konvansiyonel fizyoterapi programı uygulanmıştır. Ağrı şiddeti Visuel Analog Skalası (VAS) , boyunun normal eklem hareket açıklığı gonyometre , omuz, dirsek, önkol kas kuvvetleri dijital dinamometre , kavrama kuvveti Jamar El Dinamometresi ve çimdikleme kuvveti Pinchmetre , duyu değerlendirmesi (hafif dokunma, vibrasyon, fonksiyonel duyu) Semmes Weinstein Monofilament Testi, diyapozon ve Moberg Toplama Testi ile, el becerisi Dokuz Delikli Peg Testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Fonksiyonel durum Kol, Omuz ve El Sorunları Ankati (DASH), Boyun Özür İndeksi (BÖİ), Michigan El Sonuç Anketi (MESA), psikolojik faktörler Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve yaşam kalitesi Kısa Form-36 (SF-36) ile değerlendirilmiştir. Tüm gruplarda ağrı skorlarında anlamlı iyileşme gözlenmiştir. C7 seviyesinde, tedaviye rağmen rotasyonda eklem hareket açıklığı kısıtlılığı ve duyu defisitleri anlamlı düzeyde devam etmiştir. Tüm gruplarda dirsek fleksörlerinin kuvveti tedavi ile artarken , C6 ve C7 seviyelerinde kontrol grubuna göre zayıflık devam etmiştir. El bilek fleksör ve ekstansörlerinde anlamlı iyileşme gözlenirken, C6 grubunda önkol rotasyonlarında bilateral zayıflık devam etmiştir. C7 seviyesinde hafif dokunma ve fonksiyonel duyu defisitlerinin yanı sıra Tampa Kinezyofobi skorlarının tedaviye dirençli olduğu gözlenmiştir. DASH skorları tüm gruplarda iyileşme göstermesine rağmen, en yüksek skorlar hala C7 seviyesinde kaydedilmiştir. Bu sonuçlar ışığında, servikal radikülopati rehabilitasyonunda seviye spesifik yaklaşımların geliştirilmesi ve bilateral değerlendirme stratejilerinin tedavi protokollerine entegrasyonu önerilmektedir. Özellikle C7 seviyesinde gözlenen dirençli semptomlar ve bilateral etkilenimler, rehabilitasyon programlarının bu doğrultuda optimize edilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates the effectiveness of conventional physiotherapy program on hand motor and sensory functions in individuals with cervical radiculopathy at different levels. Additionally, it examines the differential effects of conventional physiotherapy on upper extremity and neck functional status, emotional state, kinesiophobia, and quality of life according to radiculopathy levels. The research was conducted on 58 patients, who were divided into four groups: three groups based on radiculopathy levels and one group with non-specific neck pain. All groups received a conventional physiotherapy program including electrophysical agents, manual therapy, and exercise, administered three days per week for six weeks. Pain intensity was assessed using Visual Analog Scale (VAS), cervical range of motion with goniometer, shoulder, elbow, and forearm muscle strength with digital dynamometer, grip strength with Jamar Hand Dynamometer, and pinch strength with Pinchmeter. Sensory assessment (light touch, vibration, functional sensation) was conducted using Semmes-Weinstein Monofilament Test, tuning fork, and Moberg Pick-Up Test, while hand dexterity was evaluated using Nine-Hole Peg Test. Functional status was assessed using Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH), Neck Disability Index (NDI), and Michigan Hand Outcomes Questionnaire (MHQ). Psychological factors were evaluated using Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK), Beck Depression Inventory (BDI), and Beck Anxiety Inventory (BAI), while quality of life was assessed using Short Form-36 (SF-36). Significant improvements in pain scores were observed across all groups. At the C7 level, despite treatment, limitations in rotational range of motion and sensory deficits persisted significantly. While elbow flexor strength improved with treatment in all groups, weakness persisted in C6 and C7 levels compared to the control group. Although significant improvements were observed in wrist flexors and extensors, bilateral weakness in forearm rotations persisted in the C6 group. At the C7 level, light touch and functional sensory deficits, along with Tampa Kinesiophobia scores, showed resistance to treatment. Despite improvements in DASH scores across all groups, the highest scores remained at the C7 level. These findings suggest the need for developing level-specific approaches in cervical radiculopathy rehabilitation and integrating bilateral assessment strategies into treatment protocols. The resistant symptoms observed at the C7 level and bilateral involvement particularly emphasize the necessity of optimizing rehabilitation programs accordingly.