Doğa temalı sanatsal örmeler
Nature themed artistic knitting
  1. Tez No: 961054
  2. Yazar: EVREN ÇELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN BERKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Örme, Sanat, Tasarım, Tekstil, Nature, knitting, art, design, textile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Anasanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışma, doğadan ilham alınan sanatsal yaklaşımları örme tekniği aracılığıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Doğanın biçimsel estetik ve özelliklerinin sanatsal örme teknikleriyle yorumlanmasını konu edinmektedir. Doğanın formları, dokuları ve renklerinden ilham alınarak geliştirilen örme kompozisyonlar, doğa ile insan arasındaki bağın görsel bir yorumu ve estetik bir görsel aracı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, geleneksel el sanatlarından olan örme tekniğinin sanatsal dille ifade süreci araştırılmış, bu bağlamda iplik, yün, doğal lifler gibi çeşitli malzemelerden farklı örme yüzeyler oluşturulmuştur. Araştırmanın yöntemini literatür taraması, doğa araştırmaları, örme tekniğinin tarihsel gelişimi ve sanatsal üretimlerdeki yeri ve uygulamalı tasarım süreci oluşturmaktadır. Tasarım sürecinde organik form ve dokusundan esinlenilen bitkiden özgün sanatsal örme tasarımı sunulmuştur. Bu süreçte doğadaki biçimsel çeşitliliğin tekstil yüzeyine aktarılması bağlamında kavramsal ve estetik deneyim olarak ele alınmıştır. Ulaşılan sonuçlar, doğanın sanatsal üretimlere ilham kaynağı olmaya devam ettiğini ve örme tekniğinin ifade gücünün, yaratıcı uygulamalarla geliştirilip, zenginleştirilebileceğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda tez, doğa temalı örmelerin çağdaş sanat ve el sanatları kapsamında yeniden değerlendirilmesine katkı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine artistic approaches inspired by nature through knitting techniques. It focuses on the interpretation of the formal aesthetics and characteristics of nature through artistic knitting techniques. Knitted compositions inspired by the forms, textures and colors of nature are evaluated as a visual interpretation of the bond between nature and human beings and as an aesthetic visual tool. In the study, the artistic expression process of knitting technique, which is one of the traditional handicrafts, was investigated, and in this context, different knitted surfaces were created from various materials such as yarn, wool and natural fibers. The method of the research consists of literature review, nature research, historical development of knitting technique and its place in artistic productions and applied design process. In the design process, an original artistic knitting design was presented from the plant inspired by its organic form and texture. In this process, it is handled as a conceptual and aesthetic experience in the context of transferring the formal diversity in nature to the textile surface. The results show that nature continues to be a source of inspiration for artistic productions and the expressive power of knitting technique can be developed and enriched with creative applications. In this context, the thesis contributes to the re-evaluation of nature-themed knitting within the scope of contemporary arts and crafts.