Evli bireylerin evlilik yaşam doyumu ile bilişsel esneklik ve aile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between marital life satisfaction and cognitive flexibility and family psychological resilience levels of married individuals
- Tez No: 961412
- Danışmanlar: DR. SEMRA KİYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik yaşam doyumu, bilişsel esneklik, aile psikolojik sağlamlığı, evli bireyler, Marital life satisfaction, cognitive flexibility, family resilience, married individuals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin amacı evli bireylerin evlilik yaşam doyumu ile bilişsel esneklikleri ve aile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bununla birlikte evlilik doyumunun cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, evlilik süresi, çocuk sayısı, çalışma durumu gibi çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma 587 evli birey ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Evlilik Yaşam Doyumu Ölçeği, Bilişsel Esneklik Ölçeği, Aile Psikolojik Sağlamlık Ölçeği Kısa Formu (APSÖK) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS veri analizinden yararlanılarak Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bağımsız Gruplar T-Testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, evlilik yaşam doyumu ile bilişsel esneklik arasında pozitif yönde ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Evlilik yaşam doyumu ile aile psikolojik sağlamlığı arasında pozitif yönde ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Bununla beraber, evli bireylerin bilişsel esneklik düzeyleri ile aile psikolojik sağlamlık düzeylerinin evlilik yaşam doyumunu yordadığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada evli bireylerin evlilik yaşam doyumlarının; eğitim düzeyi ve evlilik süresi değişkenlerine göre farklılaştığı tespit edilirken cinsiyet, yaş, çocuk sayısı ve çalışma durumuna göre anlamlı bir farklılaşmaya ulaşılamamıştır. Elde edilen bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between marital life satisfaction and cognitive flexibility and family resilience levels of married individuals. In addition, it was examined whether marital life satisfaction differs according to various variables such as gender, age, education level, duration of marriage, number of children, and employment status. The study was conducted with 587 married individuals. Marital Life Satisfaction Scale, Cognitive Flexibility Scale, Family Psychological Resilience Scale Short Form (FPSRS) and Personal Information Form were used as data collection tools. Relational survey model, one of the quantitative research models, was used in the study. Pearson Product Moment Correlation Coefficient, Multiple Linear Regression Analysis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent Groups T-Test were used to analyze the data using SPSS data analysis. According to the findings of the study, it was found that there was a statistically significant positive and moderate relationship between marital life satisfaction and cognitive flexibility. It was found that there was a positive and moderately statistically significant relationship between marital life satisfaction and family resilience. In addition, cognitive flexibility levels and family resilience levels of married individuals were found to predict marital life satisfaction. In addition, it was found that marital life satisfaction of married individuals differed according to the variables of education level and duration of marriage.