Öğretmenlerin yapay zekâ okuryazarlığı ile yapay zekâ kaygıları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' artificial intelligence literacy and artificial intelligence anxiety
- Tez No: 961708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUBHAN EKŞİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Yapay Zekâ Okuryazarlığı, Kaygı, Yapay Zekâ Kaygısı, Dijital Okuryazarlık, Artificial Intelligence, Artificial Intelligence Literacy, Anxiety, Ai Anxiety, Digital Literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, öğretmenlerin yapay zekâ okuryazarlığı ile yapay zekâ kaygıları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Eğitimde dijital dönüşümün hızla ilerlediği günümüzde, yapay zekâ teknolojilerinin eğitim süreçlerine entegrasyonu önemli bir araştırma konusu olarak öne çıkmaktadır. Öğretmenlerin bu teknolojilere ilişkin bilgi ve beceri düzeyleri, yapay zekâya yönelik kaygılarının yanı sıra eğitim politikaları üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Araştırma kapsamında, öğretmenlerin dijital okuryazarlık seviyeleri ile yapay zekâ okuryazarlığı ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Veri toplama sürecinde tanımlayıcı istatistikler ve doğrulayıcı faktör analizi gibi yöntemler kullanılmıştır. Türkiye genelinde görev yapan ilköğretim öğretmenlerinden elde edilen örneklem üzerinden yapılan analizlerde, yapay zekâ okuryazarlığı arttıkça öğretmenlerin kaygılarının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin yaş, mesleki deneyim ve eğitim düzeyleri gibi demografik özelliklerinin yapay zekâ okuryazarlığı seviyeleri üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma öğretmenlerin dijital ve yapay zekâ okuryazarlık düzeylerini artırmanın yanı sıra, eğitimde teknolojinin etkili kullanımına yönelik katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to explore the connection between teachers' artificial intelligence (AI) literacy and their anxiety related to AI technologies. Given the rapid advancement of digital transformation, integrating AI technologies into educational processes has become a critical focus area in research. The knowledge and skills levels of teachers regarding AI, alongside their anxieties, have a direct impact on educational policy and practice. The research utilized a survey methodology, incorporating both descriptive statistics and confirmatory factor analysis to analyze the collected data. The sample consisted of primary school teachers from various regions across Turkey. Findings revealed that as AI literacy among teachers increased, their levels of anxiety towards AI technologies decreased. Moreover, it was observed that AI literacy levels varied significantly with factors such as age, professional experience, and educational background. This study underscores the importance of enhancing teachers' digital competencies and AI literacy to promote the effective incorporation of technology in education. By addressing both literacy and anxiety, educational stakeholders can better support teachers in adapting to technological advancements, ultimately improving educational outcomes.