Muhasebe meslek mensuplarının finansal tablo analiz yöntemleri kullanım düzeylerinin araştırılması: Gaziantep ili örneği
An investigation of the usage levels of financial statement analysis methods by accounting professionals: A sample from Gaziantep province
  1. Tez No: 961775
  2. Yazar: EROL ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYGUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal analiz, Finansal analiz yöntemleri, Muhasebe meslek mensupları, Financial analysis, Financial analysis methods, Accounting professionals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Gaziantep ilinde görev yapan muhasebe meslek mensuplarının finansal analiz uygulayıp uygulamadıklarını ve uyguluyorlar ise hangi analiz yöntemlerini tercih ettiklerini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında, muhasebe meslek mensuplarının finansal analiz yapma gerekçeleri, hangi analiz tekniklerine ne ölçüde başvurdukları ve mükelleflerin bu yönde taleplerinin olup olmadığı incelenmiştir. Bu doğrultuda, Gaziantep ilindeki muhasebe meslek mensuplarına yönelik anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programı kullanılarak frekans dağılımı, güvenilirlik testi, korelasyon analizi, yüzde dağılımları ve Ki-Kare testi gibi istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, Gaziantep'te faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının büyük çoğunluğunun finansal analiz yaptığını ve bu analizleri çoğunlukla üç aylık periyotlar halinde gerçekleştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, mali müşavirlerin analizleri genellikle mükellef işletmelerin likidite durumu, kârlılık oranları, verimlilik düzeyi ve finansal yapıları gibi unsurların geçmiş dönemlerle kıyaslanması amacıyla yaptıkları tespit edilmiştir. En çok tercih edilen analiz yöntemlerinin karşılaştırmalı finansal tablolar analizi ile oran analizi olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte, muhasebe meslek mensuplarının mükelleflerin finansal analiz taleplerine de cevap verdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal whether accounting professionals working in Gaziantep apply financial analysis and which analysis methods they prefer if they do. Within the scope of the study, the reasons of accounting professionals to conduct financial analysis, to what extent they apply to which analysis techniques and whether there are demands of taxpayers in this direction were examined. In this direction, a survey study was conducted for accounting professionals in Gaziantep province. The obtained data were analyzed by statistical methods such as frequency distribution, reliability test, correlation analysis, percentage distributions and Chi-Square test using SPSS 21.0 package program. The results of the analysis show that the vast majority of accounting professionals operating in Gaziantep conduct financial analysis and perform these analyses mostly in quarterly periods. In addition, it has been found that financial consultants usually conduct analyses in order to compare elements such as the liquidity status, profitability ratios, efficiency level and financial structures of taxpayer enterprises with past periods. It has been understood that the most preferred analysis methods are ratio analysis with comparative financial statements analysis. However, it has been determined that accounting professionals also respond to taxpayers' financial analysis requests.