A Goal programming model for Turkish army promotion and manpower system
Türk Silahlı Kuvvetleri terfi sistemi ve insan kaynakları planlaması için bir hedef programlama modeli
  1. Tez No: 96189
  2. Yazar: B. OLCAYTO ÇANDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manpower Planning, Human Resource Planning, and Goal-Programming. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ TERFİ SİSTEMİ VE İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI İÇİN BİR HEDEF PROGRAMLAMA MODELİ Bekir Olcayto Çandar Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Osman Oğuz Temmuz 2000 Türk Ordusun'da subaylar rütbelerinin gerektirdiği süreleri tamamladıktan sonra bir üst rütbeye otomatik olarak geçmektedirler. Halihazırda görev yapmakta olan subay sayısı, mevcut kadroların % 70'ı için yeterli durumdadır. Bu, Silahlı Küvetler' deki mevcut subay sayısıyla, ihtiyaç arasında açık fark olduğunu göstermektedir. Subayların terfi ederken şahsi performansları göz önüne alınmadan otomatik terfi etmelerinin ana sebebi budur. Bu tezde performans kriterini terfi sistemine entegre eden alternatif bir sistem incelenmiştir. Alternatif sistem ilk safhada sadece tank subayları için geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Performans kriterlerini karşılayamayan subayların, bir bölümünün aynı rütbede terfi etmeden normal süreden daha fazla beklemesini öngören sistemin fizibilitesi, hedef programlama metodu kullanılarak test edilmiştir. Anahtar Kelimeler. İnsan Gücü Planlaması, İnsan Kaynakları Planlaması, Hedef Programlama. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GOAL PROGRAMMING MODEL FOR TURKISH ARMY PROMOTION AND MANPOWER SYSTEM Bekir Olcayto Çandar M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Osman Oğuz July 2000 In the Turkish Army, officers are promoted to a higher rank automatically after they complete the period specified for their ranks. Currently, the number of officers on duty is sufficient to fill approximately 70 % of the available positions in the army. This shows the gap between personnel availability and requirements in the land forces at present. It is the main reason why automatic promotion procedures are practised in which no consideration is given to the individual performance of the officers when they are promoted. In this thesis, an alternative system is proposed with the purpose of incorporating performance criteria in to the promotion process. This system is developed and analyzed for tank officers only, as a first stage. The feasibility of a system, which allows some individual officers to stay in the same rank longer than some normal duration if they do not meet certain performance criteria, is tested using a goal- programming model.