Neoliberalizm ve turizm ilişkisinin kültürel miras alanları üzerindeki etkileri, tarihi yarımada, sultanahmet ve sirkeci
The effects of the relationship between neoliberalism and tourism on cultural heritage areas, historical peninsula, sultanahmet and si̇rkeci̇
  1. Tez No: 961922
  2. Yazar: ÖZGÜRGÜN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberal kentleşme, kültürel miras, turizm, kültürel turizm, kültür odaklı dönüşüm, Neoliberal urbanization, cultural heritage, tourism, cultural tourism, culture-led transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Neoliberal politikaların 1970'lerden itibaren küresel ölçekte güç kazanmasıyla, kentler“sermaye birikimi”ve“yarışmacı avantaj”sağlama hedefiyle yeniden şekillenmiştir (Harvey, 1989; Brenner & Theodore, 2002). Bu süreçte, kentsel mekânların metalaşması ve rant odaklı projelerin artması, kültürel miras alanlarını da“ekonomik kalkınma araçları”olarak öne çıkarmıştır (Smith, 2006; Hall & Page, 2014). Bu çalışma, neoliberal kentleşme süreçlerinin kültürel miras alanları üzerindeki etkilerini analiz etmekte ve turizm olgusunun bu alanları nasıl dönüştürdüğünü irdelemektedir. Kültürel mirasın turizm potansiyeli, bir yandan restorasyon ve koruma girişimlerini finansal olarak destekleyebilirken (UNESCO, 1972; De la Torre, 2013), diğer yandan soylulaştırma, taşıma kapasitesinin aşılması ve yerel halkın dışlanması gibi sorunları derinleştirebilmektedir (MacCannell, 1973; Harvey, 2012). Özellikle kamu-özel iş birliğiyle yürütülen projeler, yerel kimlik ve toplumsal bellek açısından riskler barındırmaktadır (Tekeli, 2009; Graham, Ashworth & Tunbridge, 2000). Bu bakış açısı sürdürülebilir koruma politikalarının ve katılımcı planlama yaklaşımlarının önemine işaret etmektedir (Hall, 2005; Timothy, 2011). Böylece, kültürel mirasın rant baskısından korunması, yerel toplulukların haklarının gözetilmesi ve turizmin ekonomik kazanımlarının adil biçimde dağıtılması hedeflenebilir. Bu doğrultuda neoliberal kentleşme ekseninde kültürel miras-turizm ilişkisinin bütüncül olarak ele alınması gerekliliği açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, neoliberal kentleşme politikalarının etkisiyle ortaya çıkan kentsel dönüşüm pratiklerinin kültürel miras alanlarını nasıl şekillendirdiğini ve bu alanların turizm ekseninde metalaştırılmasının hangi mekânsal, sosyal ve ekonomik sonuçları doğurduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Kültürel mirasın yalnızca ekonomik bir kaynak değil, aynı zamanda toplumsal bellek ve kimlik inşasında önemli bir unsur olduğuna dikkat çekmekte; koruma ile ekonomik kalkınma arasındaki dengenin, katılımcı ve kamusal yararı önceleyen planlama yaklaşımlarıyla sağlanabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the global rise of neoliberal policies since the 1970s, cities have been reshaped in pursuit of“capital accumulation”and“competitive advantage”(Harvey, 1989; Brenner & Theodore, 2002). In this process, the commodification of urban spaces and the increase in rent-driven projects have also brought cultural heritage sites to the fore as“tools for economic development”(Smith, 2006; Hall & Page, 2014). This study analyzes the impact of neoliberal urbanization processes on cultural heritage sites and examines how the phenomenon of tourism transforms these areas. While the tourism potential of cultural heritage can provide financial support for restoration and conservation efforts (UNESCO, 1972; De la Torre, 2013), it can simultaneously exacerbate issues such as gentrification, exceeding carrying capacities, and the exclusion of local communities (MacCannell, 1973; Harvey, 2012). Projects carried out through public-private partnerships, in particular, pose risks to local identity and collective memory (Tekeli, 2009; Graham, Ashworth & Tunbridge, 2000). This viewpoint underscores the importance of sustainable conservation policies and participatory planning approaches (Hall, 2005; Timothy, 2011). In this way, it may be possible to protect cultural heritage from rent-based pressures, safeguard the rights of local communities, and distribute the economic benefits of tourism fairly. Hence, there is a clear need to address the cultural heritage–tourism relationship comprehensively within the framework of neoliberal urbanization. This study aims to investigate how urban transformation practices emerging under neoliberal urbanization policies shape cultural heritage sites, and what spatial, social, and economic outcomes arise from their commodification in the context of tourism. It emphasizes that cultural heritage is not merely an economic resource but also plays a key role in fostering social memory and identity, and seeks to demonstrate that the balance between conservation and economic development can be achieved through planning approaches that prioritize participation and the public interest.