Sultan III. Murat Döneminde askeri isyanlar(1574-1595)
Military rebellions during the reign of Sultan Murad III(1574-1595)
  1. Tez No: 961951
  2. Yazar: SÜMEYYE TOĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: III. Murad, Tağşiş, Askeri İsyanlar, Hizipleşme, Beylerbeyi Vakası, Murad III, Debasement of currency, Military Rebellions, Factionalism, Beylerbeyi Incident
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma Sultan III. Murad döneminde yaşanan askeri isyanları incelemektedir. Tez öncelikle isyanların ortaya çıkış koşullarını açıklamaktadır. Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılın son çeyreğinde askeri, siyasi ve ekonomik olarak bir dönüşüm süreci içerisinde olduğu görülmektedir. Devletin değişen yeni koşulları içerisinde isyan eden askerlerin temel motivasyonları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sultan III. Murad'ın tahta çıkmasıyla başlayan isyan silsilesi III. Mehmed'in sünnet düğününde yaşanan sipahi-yeniçeri kavgasıyla devem etmektedir. 1589 yılına gelindiğinde ise Osmanlı tarihindeki ilk kanlı isyan olarak tarihe geçen bir ayaklanma görülmektedir. Hemen ardından 1593 yılında sipahi isyanı yaşanmaktadır. Tezde bahsedilen bu dört askeri isyanın her biri, dört ana kaynaktan yararlanılarak (Selaniki Tarihi, Peçevi Tarihi, Künhü'l-Ahbar ve Hasan Bey-zade) ortaya çıkış koşulları, isyan hareketinin gidişatı ve sonucu kronolojik sıraya göre incelenmiştir. Ardından bu isyanlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the military rebellions during the reign of Sultan Murad III. The thesis primarily explains the conditions that led to the emergence of these rebellions. It is observed that the Ottoman Empire was undergoing a process of military, political, and economic transformation in the last quarter of the 16th century. Within the state's changing new conditions, the fundamental motivations of the rebelling soldiers have been attempted to be revealed. The series of rebellions that began with Sultan Murad III's accession to the throne continued with the sipahi-janissary conflict that occurred during Mehmed III's circumcision ceremony. By 1589, a rebellion emerged that would be recorded in history as the first bloody revolt in Ottoman history. This was immediately followed by the sipahi rebellion in 1593. Each of these four military rebellions mentioned in the thesis has been examined chronologically in terms of their emergence conditions, the course of the rebellion movement, and their outcomes, utilizing four primary sources (Selaniki's History, Peçevi's History, Künhü'l-Ahbar, and Hasan Bey-zade). Subsequently, the similarities and differences between these rebellions have been analyzed.