The operational challenges and impact of port performance on stevedoring at the port of Douala
Douala Limani'nda liman performansının yük elleçleme üzerindeki operasyonel zorlukları ve etkileri
- Tez No: 962059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRAY KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denizcilik Faaliyetleri, İstifleme, Operasyonel zorluklar, Maritime Activities, Stevedoring, Operational challenges
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
İstifleme, gemileri yükleme ve boşaltma süreçlerinin yanı sıra liman alanı içindeki kargo hareketini de kapsar. Bu çalışmanın amacı, Douala Limanı'ndaki operasyonel zorlukları ve bunların istifleme verimliliği üzerindeki etkilerini araştırmak ve temel süreçleri, yaygın dezavantajları ve liman performansı üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlayan belirli hedefler belirlemekti. Çalışmada tanımlayıcı bir araştırma tasarımı kullanıldı ve basit bir rastgele örnekleme tekniğiyle seçilen liman çalışanları, denetçiler ve yönetim personeli dahil olmak üzere 50 katılımcı yer aldı ve kapsamlı veri toplamak için anketler kullanıldı. Çalışmadan elde edilen bulgular, özellikle vinçler ve kaldırma ekipmanları olmak üzere ekipmanın kargo elleçlemedeki kritik rolünü ve bakımın operasyonel verimliliği etkilediğini vurgulamaktadır. Nitelikli personel eksikliği (p=0,005), zayıf planlama ve zaman yönetimi (p=0,000) ve sınırlı izin şeritleri gibi yetersiz altyapı dahil olmak üzere birkaç dezavantaj liman performansını önemli ölçüde engellemektedir. Öte yandan, ödüller getirildiğinde ve iş düzenleri daha iyi hale getirildiğinde, verimliliğin büyük bir artış gösterdiği çok açıktır (p=0,000). Sonuç olarak, operasyonlardaki herhangi bir gecikme, 67.399'luk önemli bir F değeriyle (p=0.000) vurgulandığı gibi, limanların genel performansını ciddi şekilde geri tutar. Bu bulgular, ekipmanın iyi durumda tutulmasının, standart prosedürlerin oluşturulmasının, işgücü için eğitime yatırım yapılmasının, planlama sistemlerinin iyileştirilmesinin ve liman altyapısının yükseltilmesinin önemini göstermektedir. Liman faaliyetlerini kolaylaştırmak ve sürekli ilerlemeyi sağlamak için kapsamlı stratejiler oluşturmak amacıyla yeni teknolojiler, dış ekonomik ve politik koşullar ve insan kaynaklarının dinamikleri üzerine daha fazla araştırma yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Stevedoring encompasses the processes of loading and offloading ships as well as the movement of cargo within the port area. The purpose of this study was to investigate the operational challenges at Douala Seaport and their impact on stevedoring efficiency, with specific objectives that seek to identify key processes, common drawbacks, and their effects on port performance. The study used a descriptive research design and involved 50 participants, including port workers, supervisors, and management staff, selected through a simple random sampling technique, and used questionnaires to collect comprehensive data. The findings from the study emphasize the critical role of equipment, particularly cranes and lifting gear, in cargo handling, with maintenance impacting operational efficiency. Several drawbacks significantly hinder port performance, including a shortage of qualified personnel (p=0.005), poor planning and time management (p=0.000), and inadequate infrastructure, like limited clearance lanes. On the other hand, when rewards are introduced and make work setups better, it's crystal clear that efficiency gets a big boost (p=0.000). Consequently, any delays in operations seriously hold back the overall performance of ports, as highlighted by a significant F-value of 67.399 (p=0.000). These findings point to the importance of keeping equipment well-maintained, establishing standard procedures, investing in training for the workforce, improving planning systems, and upgrading port infrastructure. İt is does recommended that further studies delve into new technologies, external economic and political conditions, and the dynamics of human resources to craft thorough strategies for streamlining port activities and ensuring continued progress.