Gastronomi turizminin çekicilik unsuru olarak değerlendirilmesi: Diyarbakır örneği
Investigation of gastronomic tourism as destination attractive: Diyarbakır sample
  1. Tez No: 962197
  2. Yazar: ZİŞAN VARLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KIZILDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizmi, Destinasyon Pazarlaması, Diyarbakır Mutfağı, Gastronomic Tourism, Destination Marketing, Diyarbakır Cuisine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bir yörenin sahip olduğu öğelerin meraklılarına sunulmasını kapsayan turizm eylemi, postmodern dünyanın ve teknoloji çağının getirdiği bir ticaret ağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ticaret ağının kullanımının ülkelere çeşitli faydalar sağladığı bilinmektedir. Hem ekonomik hem kültürel faydaları göz önünde bulundurulduğunda turizm eyleminin ülkeler için ne denli önemli olduğu görülebilmektedir. Ancak bölge turizm faaliyetini karşılayabilmek amacıyla bazı özelliklere sahip olmalıdır. Turistin yöreyle ilgili ulaşabileceği turistik faaliyetleri barındıran destinasyon merkezinin, turistler tarafından ilgi çekici bulunması durumu bu özelliklerle değerlendirilmektedir. Çekicilik özellikleri kültürel, demografik, mimari veya sağlık alanında olabilir. Çalışma kapsamında Diyarbakır kentinin destinasyon çekiciliği üzerinde durulmuştur. Diyarbakır'ın tarihi, coğrafi, kültürel ve dolayısıyla gastronomik anlamda ilgi çekici olduğu sonucuna varılmış olup bu ifadelerin çekicilik unsuru olarak değerlendirilebileceği belirlenmiştir. Özellikle kültürel, coğrafi ve tarihi birikimi ile dikkat çeken Diyarbakır'ın mutfak kültürü dikkatle irdelenmiştir. Turizme olan katkıları araştırılmış ve Diyarbakır'ın gastronomisinin ve tarihi kültürünün turizmdeki rolüne değinilmiştir. Gastronomi turizmini destekleyecek özellikleri barındırması nedeniyle Diyarbakır'ın turizmdeki etkinlikliği, gastronomi hareketliliği anlatılmıştır. Araştırma nicel veriler kullanılarak hazırlanmış ve veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma süresince çalışma kapsamında 416 örneklemle sonuca ulaşılmış olup veriler SPSS (Statistical Package fort he Social Sciences) 24 uygulaması kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım sergilediği tespit edilmiş olup analizler parametrik testler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Anketlerdeki ölçekler güvenirlik testlerine tabii tutulup güvenilir olduğu anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda turistlerin Diyarbakır'ı kültürel anlamda çekici bulduğu, çoğunlukla yöresel yemekleri denemeleri, yöresel yemek sunan restoranları tercih etmeleri dolayısıyla gastronomik olarak ilgilendikleri sonucuna varılmıştır. Diyarbakır'ın gastronomi turizminde ön planda olması gerektiği ve bununla ilgili çalışmalar (etkinlik, festival vb.) yapılması gerektiği fark edilmiştir. Analizler sonucunda gastronomik hareketlilik az bulunmuş olup arttırmak için öneriler sunulmuştur. Araştırmada Diyarbakır'ın destinasyon merkezi olarak seçimine etki eden faktörlerin demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği, gastronomi turizmi bilinci olan turistlerin Diyarbakır gastronomisini gerçekten merak ettikleri ve yeniden gelme niyetleri olduğu tespit edilmiştir. Diyarbakır'ın gastronomi turizminde kayda değer bir potansiyel vaat ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tourism, which involves presenting the unique elements of a region to interested visitors, emerges as a network of commerce shaped by the postmodern world and the age of technology. It is well known that the utilization of this commercial network provides various benefits to countries. Considering both its economic and cultural advantages, the importance of tourism for nations becomes evident. However, in order for a region to support tourism activities, it must possess certain characteristics. One of these is the attractiveness of the destination center, which includes touristic activities that are accessible to visitors and that draw their interest. These features of attractiveness can be categorized under cultural, demographic, architectural, or health-related dimensions. This study focuses on the destination attractiveness of the city of Diyarbakır. It has been concluded that Diyarbakır is appealing in historical, geographical, cultural, and consequently, gastronomical terms—factors that can be considered as elements of attractiveness. The study pays particular attention to the city's culinary culture, which stands out due to its rich cultural, geographical, and historical background. The contributions of this cultural richness to tourism have been examined, with emphasis on the role of Diyarbakır's gastronomy and historical heritage within the tourism sector. Due to its characteristics that support gastronomic tourism, the effectiveness of Diyarbakır in tourism and the dynamism of its gastronomy sector are discussed in detail. The study has been conducted using both qualitative and quantitative data, with surveys employed as the primary data collection tool. A total of 416 samples were analyzed during the research process. Data analysis was carried out using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 24. The data were found to follow a normal distribution, and analyses were conducted using parametric tests. Reliability tests applied to the survey scales indicated that the instruments used were statistically reliable.The findings reveal that tourists find Diyarbakır culturally attractive and are particularly interested in its local cuisine, as evidenced by their preference for restaurants offering traditional dishes. Consequently, the city attracts attention in terms of gastronomic tourism. It has been recognized that Diyarbakır should be more prominently featured in the field of gastronomic tourism and that related activities such as festivals and events should be organized to this end. Despite the current limited level of gastronomic activity, suggestions for its enhancement have been provided. The study also found that factors influencing the selection of Diyarbakır as a destination vary according to demographic characteristics. Moreover, tourists who are aware of gastronomic tourism express genuine curiosity about Diyarbakır's cuisine and indicate an intention to revisit. Overall, Diyarbakır is seen to possess significant potential in the field of gastronomic tourism.