Hipertansiyon hastalarında Chemerin düzeyinin belirlenmesi
Determination of Chemerin levels in patients with hypertension
- Tez No: 962465
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Chemerin, kan basıncı, inflamasyon, Chemerin, blood pressure, inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Chemerin: Hipertansiyon hastalarında chemerin düzeyinin belirlenmesi Giriş ve Amaç: Metabolik sendrom bileşenleri büyük ölçüde tanımlanmış olsa da, antihipertansif tedavi ile sağlanan kan basıncı kontrolü, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada her zaman yeterli olmamaktadır (1). Bu durum, hipertansiyonun altında yatan henüz tanımlanmamış etkenlerin ya da eşlik eden farklı patolojik süreçlerin var olabileceği ihtimalini gündeme getirmektedir. Bazı deneysel çalışmalar, inflamasyonun hipertansiyon gelişiminde rol oynayan önemli bir predispozan faktör olabileceğini göstermektedir (1) . Bu veriler ışığında artan kanıtlar göz önüne alındığında özellikle hipertansiyon patogenezinde inflamasyoun kritik bir rol oynaması ilgi çekicidir. Bu nedenle, enflamatuvar faktörlerin erken tanımlanması ve mekanizmanın aydınlatılması çok önemlidir. Hipertansiyon hastalarında inflamatuar belirteçler olan CRP, TNF-α ve IL-6 gibi sitokinlerin yanı sıra, monositleri çeken bazı kimyasal maddelerin (kemoatraktan proteinlerin) düzeyleri artığı tespit edilmiştir. (2) . İnflamasyon sırasında ortaya çıkan sitokinlerin endotel ve vasküler düz kas hücrelerinde yapısal değişiklik yaparak yüksek tansiyona neden olduğu düşünülmektedir. Chemerin ve hipertansiyon ile ilgili az sayıda klinik çalışma rapor edilmiştir. Her ne kadar plazma seviyesi chemerin'in kan basıncı ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu bulunmuş olsada normal deneklerde ve metabolik sendromu olan hastalarda kan basıncı kontrollün de, chemerin'in bu sendromun bir parçası olup olmadığı belirsizliğini korumaktadır (3).Hipertansiyonun bağımsız bir riski olan chemerin ile metabolik durumlar veya inflamasyon ve hipertansiyon arasındaki ilişkinin araştırılması gerekmektedir. Ancak, chemerin'in plazma/serum seviyelerinin kan basıncını değiştirdiği bilgisi sınırlıdır. Bu çalışma, chemerin'in (patolojik) değişikliklere neden olduğunu belirlemek, chemerin ve kan basıncı ilişkisini anlamak için özellikle odaklanma amacı taşımaktadır. Chemerin'in plazma/serum seviyelerinin kan basıncını değiştirdiği bilgisi sınırlıdır. Bu çalışma, chemerin'in patolojik değişikliklerdeki rolünü belirlemek ve kan basıncı üzerindeki etkisini gösterme amacı taşımaktadır. Bu nedenle biz de bu araştırmada literatürde daha önce chemerin seviyeleri çok az çalışılmış bir grup olan hipertansiyon hastaları ile sağlıklı gönüllülerdeki chemerin seviyelerini karşılaştırdık. Bu vaka-kontrol çalışması, chemerin'in hipertansiyon hastalarının izleminde potansiyel bir biyobelirteç olup olmadığını değerlendirmek ve hastalığın etiyolojisine ışık tutmak amacıyla yapılmıştır. Araç ve yöntemler: Bu çalışma, 01.05.2024 ile 01.07.2024 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Nefroloji polikliniklerine başvuran, 18-65 yaş arası, oryantasyon ve kooperasyonu yeterli olan ve x çalışmaya katılmaya onam vermiş 31 hipertansiyon hastası ile benzer demografik özelliklere sahip, hipertansiyon ve başka bir tanılı hastalığı olmayan 33 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubunu içermektedir. Daha önce diyabetes mellitus tanısı olanlar, sekonder hipertansiyonu bulunanlar, gebeler ve emzirenler, hipertansiyon tanısı olmasına rağmen düzenli kontrole gelmeyenler veya başka sağlık kuruluşunda takibe başlayanlar ile kronik iskemik kalp hastalığı olanlar çalışmaya dâhil edilmemiştir. Çalışmada, katılımcıların ayrıntılı tıbbi anamnezleri alınmış ve fizik muayeneleri yapılmıştır. Elektronik veri tabanındaki bilgileri incelenmiş; kullandıkları ilaçlar, tıbbi geçmişleri, geçmişte yapılmış tetkikler ve olası tanılar kaydedilmiştir. Tüm katılımcılardan 8-12 saat açlık sonrasında sabah saatlerinde üre, kreatinin, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), total kolesterol, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL), C-reaktif protein (CRP), sedimentasyon, tam kan sayımı ve chemerin düzeylerini belirlemek amacıyla antekubital bölgeden venöz kan örnekleri alınmıştır. Alınan örnekler Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya laboratuvarında analiz edilmiş ve tüm veriler kaydedilmiştir. Bulgular: Bulgular incelenince, Yaş, CRP, AST, ALT, ÜRE, PLT ve SEDİM değişkenlerinin kontrol grubuna göre hasta grubunda istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek değerlere sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca Yaş ve Chemerin değişkenleri arasındaki ilişki incelendiğinde Kontrol grubunda değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı ters yönlü orta seviyede bir ilişki bulunmuşken (p=0,019; r=-0,405), Hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir bulgu bulunamamıştır (p=0,339; r=0,178). Daha açık bir ifadeyle kontrol grubunda bulunan vakaları yaşları arttıkça chemerin seviyeleri azalmaktadır. Sonuç: Bu çalışma, hipertansiyon hastalarında CRP, AST, ALT ve SEDİM seviyelerinde anlamlı artışlar olduğunu, ancak chemerin seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığını göstermiştir. Sonuçlar, chemerin'in hipertansiyon patogenezinde belirleyici bir rol oynamayabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular, inflamasyonun hipertansiyonda önemli bir faktör olduğunu desteklerken, chemerin'in rolünün daha fazla araştırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Chemerin: Determination of chemerin levels in hypertension patients Introduction and Objective: Although the components of metabolic syndrome have been largely defined, blood pressure control achieved through antihypertensive treatment does not always sufficiently reduce the risk of cardiovascular disease (1). This raises the possibility that there may be as yet unidentified underlying factors in hypertension or accompanying pathological processes. Therefore, the early identification of inflammatory factors and the elucidation of their mechanisms are of great importance. In patients with hypertension, increased levels of inflammatory markers such as CRP, TNF-α, and IL-6 cytokines, as well as certain chemical substances (chemoattractant proteins) that attract monocytes, have been detected (2). It is thought that cytokines released during inflammation cause structural changes in endothelial and vascular smooth muscle cells, leading to high blood pressure. A limited number of clinical studies on chemerin and hypertension have been reported. Although plasma levels of chemerin have been found to be strongly associated with blood pressure, it remains unclear whether chemerin is part of this syndrome in blood pressure control among healthy subjects and patients with metabolic syndrome (3). It is necessary to investigate the relationship between chemerin—an independent risk factor for hypertension—and metabolic conditions or the link between inflammation and hypertension. However, information on whether plasma/serum levels of chemerin alter blood pressure is limited. This study specifically aims to determine whether chemerin causes pathological changes and to understand the relationship between chemerin and blood pressure. Information on whether plasma/serum levels of chemerin alter blood pressure is limited. This study aims to determine the role of chemerin in pathological changes and to demonstrate its effect on blood pressure. Therefore, in this research, we compared chemerin levels in patients with hypertension—a group in which chemerin levels have been scarcely studied in the literature—with those in healthy volunteers. This case-control study was conducted to evaluate whether chemerin could serve as a potential biomarker in the follow-up of patients with hypertension and to shed light on the etiology of the disease. Materials and Methods: This study included 31 patients with hypertension, aged 18–65, who had adequate orientation and cooperation and gave consent to participate, along with a xii control group of 33 healthy volunteers with similar demographic characteristics who had no diagnosis of hypertension or any other disease. Participants were recruited between 01.05.2024 and 01.07.2024 from the Internal Medicine and Nephrology outpatient clinics of Adıyaman University, Adıyaman Training and Research Hospital. Individuals with a prior diagnosis of diabetes mellitus, secondary hypertension, pregnancy or lactation, those diagnosed with hypertension but not attending regular followup visits or who initiated follow-up at another healthcare facility, and those with chronic ischemic heart disease were excluded from the study. In the study, detailed medical histories of the participants were obtained, and physical examinations were performed. Information from the electronic database was reviewed, and their medications, medical histories, previous examinations, and possible diagnoses were recorded. After 8–12 hours of fasting, venous blood samples were collected from the antecubital region of all participants in the morning to determine levels of urea, creatinine, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), total cholesterol, triglycerides, high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL), C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate, complete blood count, and chemerin. The collected samples were analyzed in the Biochemistry Laboratory of Adıyaman Training and Research Hospital, and all data were recorded. Findings: Upon examining the findings, it was observed that the variables Age, CRP, AST, ALT, Urea, PLT, and ESR were statistically significantly higher in the patient group compared to the control group. Furthermore, when the relationship between Age and Chemerin was analyzed, a statistically significant moderate negative correlation was found in the control group (p = 0.019; r = –0.405), whereas no statistically significant association was observed in the patient group (p = 0.339; r = 0.178). In other words, in the control group, chemerin levels decreased as the age of the cases increased. Conclusion: This study demonstrated significant increases in CRP, AST, ALT, and ESR levels in patients with hypertension, but no statistically significant difference in chemerin levels. The results suggest that chemerin may not play a decisive role in the pathogenesis of hypertension. While these findings support inflammation as an important factor in hypertension, they also indicate that the role of chemerin warrants further investigation.