Karapınar volkanik agregasından imal edilen hafif betonların aderans davranışı üzerine deneysel bir inceleme
- Tez No: 96262
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: aderans, hafif beton, kenetlenme boyu, Anchorage, lightweight concrete, development length n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARAPINAR VOLKANİK AGREGASINDAN İMAL EDİLEN HAFİF BETONLARIN ADERANS DAVRANIŞI ÜZERİNE DENEYSEL BİR İNCELEME Birol ÇINAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Mustafa KARADUMAN 2000, 72 sayfa Jüri: Prof. Mustafa KARADUMAN Doç. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Hicran ACDXEL Betonarme hesaplarında beton ile donatı arasında tam bir kenetlenme olduğu varsayılarak, tüm çözümler bu temele dayandırılır. Çelik ile beton arasındaki kenetlenme bir çok araştırmaya konu olmuş, buna karşılık son zamanlarda taşıyıcı yapı elemanı özellikle kiriş ve döşeme olarak kullanılmaya başlanan hafif betonlarda bu konuda yapılan araştırmalar yetersiz sayıda kalmıştır. Hafif betondan imal edilecek hafif betonarme yapıların emniyetli bir şekilde projelendirilebilmesi, aderans davranışın belirlenmesi, özellikle kenetlenme boylarının bilinmesi ile mümkün olacaktır. Bu çalışmada aderansın nedenlerine ve mekanizmasına, aderans davranışının belirlenmesinde kullanılan deney metodlanna değinilmiştir. S.Ü. İnşaat Mühendisliği Yapı labaratuvannda, imal edilen hafif ve normal beton numuneler, çekip çıkartma deneyine tabi tutularak aderans davranışları incelenmiş ve normal beton-donatı için verilen kenetlenme boyunun hafif betonda geçerliliği araştırılarak sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A EXPERIMENTAL STUDY ON THE ANCHORAGE BEHAVIOR OF LIGHTWEIGHT CONCRETE WHICH PRODUCE FROM KARAPINAR VOLCANIC AGGREGATE Birol ÇINAR Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering SupervisonProf. Mustafa KARADUMAN 2000, 72 pages Jury: Prof. Mustafa KARADUMAN Assoc Prof. Dr. M. Yasar KALTAKCI Assist Prof. Dr. Hicran AÇIKEL In reinforced concrete design and analype it is assumed that full bond is available between concrete and steel. The anchorage between concrete and steel is studies by different researchers but especialy for lightweight concrete which is started to used for structural members, studies related with anchorage is inadequate. Ananlysis and design of structures produced from lightweight concrete safely can be done by well understanding of anchorage behaviour and required anchorage length. In this study experiments for determination of anchorage mechanism and behaviour are also given. In s.ü. civil engineering department, structural laboratory specimens, produced from normal and lightweight concrete, were tested (pull-out tests) and anchorage behaviour are studied. Also reliability of anchorage length given for normal concrete in lightweight concrete is studied.