Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm spektrum bozukluğuna sahip ergenlerin internet oyun oynama bozukluğu ile siber zorbalık ve mağduriyet düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of internet gaming disorder and cyberbullying and victimization levels of adolescents with attention deficit hyperactivity and autism spectrum disorder
- Tez No: 962738
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK CEM SONER, PROF. DR. PINAR URAN KURTGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu, Siber Mağduriyet, Siber Zorbalık, Otizm Spektrum Bozukluğu Tez, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Autism Spectrum Disorder, Cyber Bullying, Cyber Victimization, Internet Gaming Disorder Thesis Page Count: 110
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm spektrum bozukluğu tanısı almış olan ergenlerin internet oyun oynama bozukluğu ile siber zorbalık ve mağduriyet düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi İzmir ilinde yer alan bir çocuk hastanesinin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümünden Psikolog birimine yönlendirilen 12-16 yaş aralığındaki toplam 102 ergen katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılar; 34 DEHB, 34 OSB tanılı birey ile 34 kişilik herhangi bir psikiyatrik tanısı olmayan kontrol grubundan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği (İOOB-Ö), Siber Mağduriyet ve Zorbalık Ölçeği (SMZÖ), Yenilenmiş Conners Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği, Yenilenmiş Conners Sınıf Öğretmeni Derecelendirme Ölçeği, Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (CARS) ve Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV) kullanılmıştır. Siber zorbalık puanları bakımından DEHB ve kontrol grubu, OSB grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Tüm gruplarda günlük oyun oynama süresine göre İOOB puanlarında anlamlı fark saptanmıştır. OSB grubunda oyun sırasında ebeveyn denetiminin olmaması, İOOB puanlarını anlamlı biçimde arttırmıştır. Kontrol grubunda internette gün-lük 3-6 saat oyun oynayanların siber zorbalık (SZÖ) puanları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Tüm araştırma örneklemi için, İOOB puanları ile WISC-IV işlemleme hızı ve çalışma belleği puanları arasında zayıf düzeyde negatif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Günlük oyun oynama süresi arttığında İOOB düzeyi artmaktadır. OSB grubunda ebeveyn denetiminin bulunmaması, İOOB gelişim riskini artırmaktadır. Günlük oyun süresi, siber zorbalık davranışlarının düzeyi ile ilişkilidir. DEHB ve kontrol grubunda SZÖ puanları OSB grubundan anlamlı biçimde yüksektir. Ayrıca, İOOB ile WISC-IV puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the levels of Internet Gaming Disorder (IGD), cyberbullying, and cyber victimization among adolescents diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and Autism Spectrum Disorder (ASD). The study sample consisted of 102 adolescents aged between 12 and 16 who referred to the Psychologist unit from the Child and Adolescent Mental Health department of a pediatric hospital located in İzmir. Participants were categorized into three groups, 34 adolescents diagnosed with ADHD, 34 adolescents diagnosed with ASD, and 34 adolescents with no psychiatric diagnosis. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, IGD Scale, Cyberbullying and Victimization Scale, Conner's Parent Rating Scale-revised long form, Conner's Teachers Rating Scale-revised long form, Childhood Autism Rating Scale and the Wechsler Intelligence Scale for Children -IV (WISC-IV). Cyberbullying scores were significantly higher in the ADHD and control groups compared to the ASD group. A statistically significant difference was observed in IGD scores across all groups based on daily internet gaming duration. Among adolescents diagnosed with ASD, the absence of parental supervision during gaming was associated with significantly higher IGD score. In the control group, adolescents who played games for 3 to 6 hours daily had significantly higher cyberbullying scores. For the entire research sample, a weak but statistically significant negative correlation was found between IGD scores and both processing speed and working memory scores on the WISC-IV. Longer daily gaming durations are associated with higher levels of IGD. The absence of parental supervision during gaming is a significant risk factor for the development of IGD, particularly in adolescents with ASD. Daily gaming time also appears to be a factor in cyberbullying behaviors.In the ADHD and control groups, the scores of the cyberbullying were significantly higher than the ASD group. Furthermore, statistically significant negative correlation was found between IGD and WISC-IV scores.