Türk Mehter musikisi ve teşkilatı hakkında bir çalışma
  1. Tez No: 96284
  2. Yazar: ÖNDER KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYCAN ÖZÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Mehter Marşları, Mehter Teşkilatı, Askeri Müze Mehteran Bölüğü, Enstrümanlar. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TURK MEHTER MUSİKİSİ ve TEŞKİLATI HAKKINDA BİR ÇALIŞMA Önder KESKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Anabilin? Dalı Danışman:Yrd. Doç. Ayçan ÖZÇIMEN 2000, sayfa 86 Jüri :Prof. M. Salih ERGAN :Yrd.Doç. Ayçan ÖZÇİMEN :Yrd. Doç. Hasan BOZKURT ııBu araştırmada, Türk mehter musikisi ve teşkilatının yapısı ve tarihi gelişimi incelenmiştir. Mehter müziğinin tarihi gelişimi, yapısı, enstrümanları, repertuarı incelenmiştir. Materyal olarak Askeri Müze Komutanlığı Mehteran Bölüğü örnek alınmış ve çalışmanın ana hatları bu teşkilatın baz alınması ile şekillenmiştir. Araştırmamızda metod olarak ise, görüşme tekniği ağırlıklı olarak uygulanmıştır. Görüşme için seçilen grubun“Askeri Müze Mehteran Bölüğü”eğitiminin mesleki kariyerinin ve performansının üst seviyede olmasına dikkat edilmiştir. İcracılarla birebir görüşülerek enstrümanların icra teknikleri, sesi, renkleri incelenmiştir. Çalışmalara ve konserlere iştirak edilerek enstrümanların marşlar içindeki rolleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak; mehter musikisi ve teşkilatının tarihi, gelişimi, repertuarı kullanılan enstrümanlar kaynaklardan taranmış, günümüzdeki örneklerinin materyal olarak incelenmesi ile bilgiler pratiğe dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Study about member of a janissary Band (of musicians) Önder KESKİN Selçuk University Science Studies Institute Music Teaching Section Supervisor:Assoc. Prof. Ayçan ÖZÇIMEN 2000, page 86 Jury :Prof. M. Salih ERGAN :Assoc. Prof. Ayçan ÖZÇİMEN :Assoc. Prof. Hasan BOZKURT IVfn this research; Mehter music and constraction, historical development of Mehter music were investigated. The historical development, constraction. Instrument of mehter music and performed marchs were investigated. For be materyal“Military Museum Command were taken model. And the guidelines of this work were formated by were taken model this constraction. fn our research for be model meeting technic were applicated heavily. Education, vocational succes and performans of group which was selected to meeting ”Military Museum Mehteran Division" were been careful I to be best level. Announce technic, sound colours of instruments were investigated by meeting with arter. Works and conserts were participated and the roles in marches were analyseted. As a result, Mehter music and constraction, historical development, performed songs, used instruments of Mehter music were analyseted from sources. The models were investigated to be material. This informations were transformated to pratical. Key words : Janissary band, member of a sanissary band of. March, instrument, Militory museum janissay band.