Farklı liselerdeki ebeveynlerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutum düzeylerinin incelenmesi (Bursa ili örneği)
İnvestigating the attitudes of parents in different high schools towards physical education and sports course (Bursa province example)
  1. Tez No: 963025
  2. Yazar: MEHMET ESER DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor dersi, Spor, Physical education and sports lesson, Sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı liselerdeki ebeveynlerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik ebeveyn tutumlarının incelenmesidir. Araştırma, 2023 yılında Bursa'da yaşayan 9.-12. sınıf öğrencilerinin velileri üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Bursa ilinde ikamet eden ve gönüllü katılan toplam 204 anne ve 144 baba oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Öncü ve Güven (2011) tarafından geliştirilen 4 faktörlü, 21 maddelik 'Beden eğitimi ve spor dersine Yönelik Ana-Baba Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 istatistik paket programı kullanılmış ve tanımlayıcı istatistikler ile t-Testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Basıklık ve çarpıklık değerlerinin ± 2 aralığında olduğu tespit edilmiş ve verilerin normal dağılıma sahip oldukları varsayılmıştır. Bursa ilinde beden eğitimi ve spor dersine yönelik ebeveyn tutumlarının genel olarak olumlu olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının yaş ve gelir düzeyine göre farklılık göstermediği, ancak eğitim düzeyi, cinsiyet, spor yapma ve spor haberlerini izleme gibi değişkenlerde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Özellikle cinsiyet değişkeninde annelerin tutumlarının daha yüksek olması, çalışmamızı diğerlerinden ayıran önemli bir bulgu olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the parental attitudes of stundents in different high schools towards physical education lessons. The survey model was used in the study. The research universe consists of parents of 9th, 10th, 11th and 12th grade students living in Bursa in 2023. The sample group was carried out with the voluntary participation of 204 mothers and 144 fathers, a total of 348, residing in Bursa. The 4-factor, 21-item 'Parent Attitude Scale Towards Physical Education Lessons' developed by Öncü and Güven (2011) was used in the study. SP 24.0 statistical package program was used in the evulation and analysis of the data in the study and descriptive statistics such as frequency, percentage and mean value, aswell as t-Test and ANOVA tests were used in statistical examinations. As a result of the study, parental attitudes towards physical education lessons in Bursa are positively high. When parental attitudes towards physical education lessons were examined, it was determined that there were differences in education, gender, doing sports and watching sports news, while there were no differences in age and income levels. The fact that mothers had a high attitude in the gender variable made our study different.