İdiopatik epilepsi üzerine toksoplazma gondii enfeksiyonunun etkisi; mikro RNA'ların rolü
Effect of toxoplasma gondii infection on idiopathic epilepsy; the role of micro RNAs
- Tez No: 963060
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, epilepsy, neuroinflammation, ELISA, RT-qPCR, microRNA, cytokine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Epilepsi, merkezi sinir sisteminin en yaygın hastalıklarından biridir. Epilepsinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, etiyolojisinde inflamasyonun önemli bir rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu inflamatuvar sürecin ise bazı enfeksiyonlar, özellikle hücre içi parazitler ile ilişkili olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmada, idiopatik epilepsi hastalarında Toxoplasma gondii enfeksiyonu, inflamasyon ve ilişkili mikroRNA'ların (miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-26, miRNA-106b) incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya toplam 40 katılımcı dahil edilmiş ve dört gruba eşit olarak dağıtılmıştır: Grup 1 (Epilepsi− / T. gondii−), Grup 2 (Epilepsi+ / T. gondii−), Grup 3 (Epilepsi− / T. gondii+), Grup 4 (Epilepsi+ / T. gondii+). Serum HMGB1, NF-κB, TLR4, TNF-α, TRAF6, RAGE ve IL-1β düzeyleri ELISA yöntemi ile; HMGB1, IL-1β, IL-10, IRAK1, IRAK2, TLR4, TNF-α, RAGE gen ekspresyon seviyeleri ile miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-26 ve miRNA-106b ekspresyon düzeyleri RT-qPCR yöntemiyle belirlenmiştir. HMGB1 düzeyleri Grup 4'te Grup 1 ve 2'ye; Grup 3'te ise Grup 1 ve 2'ye kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0,05). MikroRNA analizinde, miRNA-146a enfeksiyon gruplarında yüksek bulunmuş ve enfeksiyon kaynaklı inflamasyonun düzenlenmesinde rol oynayabileceği değerlendirilmiştir. miRNA-155 ve miRNA-106b düzeyleri en yüksek Grup 3'te tespit edilmiş (p0,05). Sonuç olarak, T. gondii enfeksiyonunun özellikle epilepsi ile birlikte görüldüğünde nöroenflamatuar süreçleri güçlendirdiği, ayrıca enfeksiyona bağlı immün aktivasyonun belirli mikroRNA'lar aracılığıyla düzenlendiği gösterilmiştir. Bu bulgular, yeni terapötik hedeflerin belirlenmesinde önemli bir moleküler temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is one of the most common disorders of the central nervous system. Although the exact cause of epilepsy remains unclear, inflammation is thought to play an important role in its pathogenesis. This inflammatory process may be associated with certain infections, particularly intracellular parasites. This study aimed to investigate Toxoplasma gondii infection, inflammation, and related microRNAs (miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-26, miRNA-106b) in patients with idiopathic epilepsy. A total of 40 participants were equally divided into four groups: Group 1 (Epilepsy− / T. gondii−), Group 2 (Epilepsy+ / T. gondii−), Group 3 (Epilepsy− / T. gondii+), and Group 4 (Epilepsy+ / T. gondii+). Serum levels of HMGB1, NF-κB, TLR4, TNF-α, TRAF6, RAGE, and IL-1β were determined by ELISA. Gene expression levels of HMGB1, IL-1β, IL-10, IRAK1, IRAK2, TLR4, TNF-α, and RAGE, along with miRNA-146a, miRNA-155, miRNA-26, and miRNA-106b, were analyzed by RT-qPCR. HMGB1 levels were significantly higher in Group 4 compared to Groups 1 and 2, and in Group 3 compared to Groups 1 and 2 (p0.05). In microRNA analysis, miRNA-146a was elevated in infection groups, suggesting a potential role in regulating infection-induced inflammation. miRNA-155 and miRNA-106b levels were highest in Group 3 (p0.05). In conclusion, T. gondii infection, particularly when coexisting with epilepsy, appears to potentiate neuroinflammatory processes. Moreover, infection-related immune activation seems to be regulated by specific microRNAs. These findings provide an important molecular basis for the identification of novel therapeutic targets.