Özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin okuma becerileri üzerinde tekrarlı okuma yönteminin etkisi
The effect of repetitive reading method on the reading skills ofstudents with special learning disabilities
  1. Tez No: 963259
  2. Yazar: MİZGİN YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM İLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma akıcılığı, Okuduğunu anlama, Okuma becerileri, Özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG), Tekrarlı okuma, Reading Comprehension, Reading Fluency, Reading Skills, Repetitive Reading, Special Learning Disability (SLD)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yiğit M. (2025). Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrencilerin Okuma Becerileri Üzerinde Tekrarlı Okuma Yönteminin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Özel Eğitim Anabilim Dalı. Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. Özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin okuma becerileri üzerinde tekrarlı okuma yönteminin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Özel öğrenme güçlüğü bulunan öğrencilerin okuma becerileri üzerinde tekrarlı okuma yönteminin etkililiğini incelemek amacıyla, tek denekli araştırma desenlerinden katılımcılar arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, 2,3 ve 4. sınıfa devam eden ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde destek eğitim alan ÖÖG tanısı olan üç öğrencidir. Sosyal geçerlik bağlamında, araştırmada üç ebeveynin ve üç öğretmenin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları Okuma Hızı Veri Kayıt Formu, Okuma Doğruluğu Veri Kayıt Formu, Okuduğunu Anlama Veri Kayıt Formu, Akıcı Okuma Veri Kayıt Formu, Sınıf Öğretmeni Sosyal Geçerlik Formu, Aile Sosyal Geçerlilik Formu'dur. Başlama düzeyi oturumları ile karşılaştırıldığında tekrarlı okuma yöntemi ile ÖÖG olan öğrencileri okuma hızı, okuma doğruluğu, akıcı okuma ve okuduğunu anlama performansları artmıştır. Öğretmenler ve ebeveynler, tekrarlı okuma stratejisinin okuma becerileri üzerinde belirgin düzeyde olumlu etkiler yarattığını ifade etmiştir. Katılımcılar, strateji uygulandıktan sonra öğrencilerin okuma hızlarında, doğruluklarında ve metni anlama düzeylerinde gözle görülür ilerlemeler kaydedildiğini belirtmiş; yöntemin hem akademik başarıyı hem de öğrencilerin okuma motivasyonunu desteklediğini dile getirmişlerdir. Tekrarlı okuma yönteminin, katılımcı öğrencilerin okuma becerilerinin gelişiminde etkili bir rol oynadığı ve uygulama sonrasında bir, iki ve beş hafta arayla gerçekleştirilen izleme oturumlarında bu kazanımların büyük ölçüde korunduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgu, yöntemin yalnızca kısa vadeli değil, aynı zamanda kalıcı öğrenme üzerinde de etkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG) tanısı olan öğrencilerle çalışan öğretmenlerin, araştırmacıların ve uygulayıcıların bu stratejiyi kendi öğretim süreçlerine entegre etmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Yiğit M. (2025). The Effect of Repetitive Reading Method on the Reading Skills of Students with Special Learning Disabilities. Master Thesis. Biruni University The Graduate Education Institute. It was aimed to examine the effect of the repeated reading method on the reading skills of students with special learning disabilities. In order to examine the effectiveness of the repeated reading method on the reading skills of students with specific learning disabilities, the multiple probe between participants model, one of the single-subject research designs, was used. The participants of the study were three students with SLD who were attending 2nd, 3rd and 4th grades and receiving supportive education at a special education and rehabilitation center. In the context of social validity, the opinions of three parents and three teachers were consulted. The data collection tools used in the study were Reading Rate Data Record Form, Reading Accuracy Data Record Form, Reading Comprehension Data Record Form, Fluent Reading Data Record Form, Classroom Teacher Social Validity Form, and Family Social Validity Form. Compared to baseline sessions, the repeated reading method improved reading speed, reading accuracy, reading fluency, and reading comprehension performance of students with SLD. Teachers and parents reported that the repeated reading strategy had significant positive effects on reading skills. Participants stated that after the implementation of the strategy, students' reading speed, accuracy, and comprehension levels improved significantly and that the method supported both academic achievement and students' reading motivation. It was observed that the repeated reading method played an effective role in the development of participant students' reading skills and that these gains were largely maintained in the follow-up sessions conducted one, two and five weeks after the intervention. This finding shows that the method is effective not only on short-term but also on permanent learning. Therefore, it is recommended that teachers, researchers and practitioners working with students diagnosed with specific learning disabilities (SLD) integrate this strategy into their teaching processes.