18 yaş üstü Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran hastalarda serum magnezyum ile beden kitle indeksi ve serum lipit profili arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum magnesium, body mass index, and serum lipid profile in patients aged 18 and above admitted to a Training Family Health Center
  1. Tez No: 963389
  2. Yazar: SELMAN DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum, Beden kitle indeksi, Dislipidemi, Obezite, Tip 2 diyabetes mellitus, Magnesium, Body mass index, Dyslipidemia, Obesity, Type 2 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Dünya genelinde artan obezite ve buna eşlik eden metabolik bozukluklar önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Magnezyum (Mg); enerji, glikoz ve lipid metabolizması gibi birçok biyokimyasal sürecin düzenlenmesinde rol oynayan temel bir mineraldir ve eksikliğinin obezite, tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) ve dislipidemi gibi durumlarla ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bununla birlikte, birinci basamak düzeyinde magnezyum düzeylerinin obezite ve lipit profili ile ilişkisini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, birinci basamak sağlık kuruluşuna başvuran yetişkin bireylerde serum magnezyum düzeyleri ile beden kitle indeksi (BKİ) ve serum lipit profili arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, kesitsel çalışma; 01.01.2023–30.11.2024 tarihleri arasında Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Konya Selçuklu 92 No'lu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran, 18 yaş ve üzeri, boy-kilo ölçümleri ve laboratuvar verilerine ulaşılan 415 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların demografik bilgileri, boy ve kilo ölçümlerinden hesaplanan beden kitle indeksi (BKİ) [kg/m²], serum magnezyum ve lipit parametreleri [LDL-Kolesterol (LDL-K), HDL-Kolesterol (HDL-K), total kolesterol (Total-K), trigliserid (TG)] Aile Sağlığı Merkezi'nde kullanılan aile hekimliği bilgi sistemi üzerinden elde edilmiştir. BKİ'nin 18,5–24,9 kg/m² aralığında olması normal kilolu, 25,0–29,9 kg/m² aralığında olması fazla kilolu ve ≥30 kg/m² olması ise obez olarak kabul edilmiştir. Veriler IBM SPSS 25.0 kullanılarak analiz edilmiş; kategorik değişkenler frekans ve yüzde, sayısal değişkenler medyan (IQR25–75) ile özetlenmiş; gruplar arası karşılaştırmalarda Mann–Whitney U ve Kruskal–Wallis testleri, değişkenler arası ilişkilerde Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0,05). Sadece tip 2 diyabet tanısı olan bireylerde magnezyum düzeyleri, kronik hastalığı olmayanlara kıyasla anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,029). Sonuç: Çalışmamızda, serum magnezyum düzeylerinin beden kitle indeksi ile ters yönde ilişkili olduğu, ancak lipit parametreleriyle anlamlı ilişki göstermediği bulunmuştur. Bulgular, magnezyumun obeziteyle ilişkili metabolik süreçlerde rol oynayabileceğini desteklemektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde, obezite ve diyabet riski taşıyan bireylerde serum magnezyum düzeylerinin değerlendirilmesi, erken risk belirleme ve koruyucu yaklaşımlar açısından yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity and associated metabolic disorders have become a major public health concern worldwide. Magnesium (Mg) is an essential mineral involved in numerous biochemical processes such as energy metabolism, glucose regulation, and lipid homeostasis. Deficiency in magnesium has been associated with conditions such as obesity, type 2 diabetes mellitus, and dyslipidemia. However, studies investigating the relationship between magnesium levels, obesity, and lipid profile at the primary care level are limited. This study aimed to evaluate the relationship between serum magnesium levels, body mass index (BMI), and serum lipid profile in adults admitted to a primary healthcare facility. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional study included 415 individuals aged 18 years and older who had available anthropometric measurements and laboratory data. The participants were admitted between 01.01.2023 and 30.11.2024 to the Konya Selçuklu 92nd Training Family Health Center, affiliated with Konya Beyhekim Training and Research Hospital. Demographic data, body mass index (BMI) calculated from height and weight measurements [kg/m²], serum magnesium, and lipid parameters [LDL-cholesterol (LDL-C), HDL-cholesterol (HDL-C), total cholesterol (Total-C), triglycerides (TG)] were obtained through the family medicine information system used at the Family Health Center. BMI values of 18,5–24,9 kg/m² were considered normal weight, 25,0–29,9 kg/m² overweight, and ≥30 kg/m² obese. Data were analyzed using IBM SPSS 25.0; categorical variables were presented as frequencies and percentages, continuous variables as medians (IQR25–75). Group comparisons were performed using Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests, and correlations were assessed using Spearman correlation analysis. A p-value 0.05). Magnesium levels were significantly lower in individuals with type 2 diabetes compared to those without chronic diseases (p=0.029). Conclusion: In this study, serum magnesium levels were found to be inversely associated with body mass index, while no significant relationship was observed with lipid profile parameters. These findings support the potential role of magnesium in metabolic processes related to obesity. Assessing serum magnesium levels in individuals at risk for obesity and diabetes in primary healthcare settings may contribute to early risk identification and the implementation of preventive strategies.