Geriatrik hastaların acil servise başvurularında gecikme süresinin değerlendirilmesi
Evaluation of pre-hospital delay in emergency department admissions among geriatric patients
  1. Tez No: 963521
  2. Yazar: EKİN KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN BASRİ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, hastane öncesi gecikme, risk faktörleri, acil servis, Geriatrics, pre-hospital delay, risk factors, emergency department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servise başvuruda yaşanan gecikmeler hastalıkların mortalitesini ve morbiditesini yükseltmektedir. Özellikle geriatrik hastalar acil servise başvuruda gecikme açısından risk altındadırlar. Çalışmamızda geriatrik hasta popülasyonunda acil servise başvuruyu geciktiren faktörleri tanımlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif olarak planlanmış olup hastaların semptomlarının başladığı zaman ve acil servise ilk başvurdukları zaman kaydedilmiştir. Başvurana kadar geçen süreye göre erken, kısmi geç ve geç başvuru olarak üç gruba ayrılmıştır. Hastalara sosyo-demografik özellikleri, semptomlarını ve ek hastalıklarını tanımlamaya yönelik anket uygulanmış, Charlson komorbidite indeksi ile komorbidite yükü hesaplanmış, Katz İndeksi ile bağımlılık derecesi ölçülmüş, ESI triyaj skoru hesaplanmış ve AM SAD depresyon aracı ile depresyon mevcudiyetleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları nedenli başvurular, yüksek AMSAD depresyon değerlendirme aracı skoru ve yüksek ESI triaj skoruna sahip olmak acil servise geç başvuru ile ilişkili bulunmuştur. Senkop nedenli başvurmak, acil serviste akut koroner sendrom tanısı almak ise erken başvuru ile anlamlı ilişki göstermiştir. Sonuç: Çalışmamız geriatrik popülasyonda acil servise geç başvuru ile ilgili faktörleri tanımlamış olup benzer çalışmaların artması ile bu hasta grubunda başvuruda gecikme yaratabilecek risk faktörleri belirlenebilecektir. Risk faktörlerinin tanımlanması hastaların evde bakım veya sık takip ihtiyacı açısından değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Delays in emergency department (ED) admissions contribute significantly to increased morbidity and mortality in many medical conditions. Geriatric patients, in particular, are at higher risk for such delays. This study aimed to identify factors associated with delayed ED admissions in the geriatric population. Materials and Methods: This prospective study recorded the time of symptom onset and the time of initial ED admission. Based on the duration between these two points, patients were categorized into early, intermediate, and delayed admission groups. Participants completed a structured questionnaire assessing sociodemographic characteristics, symptoms, and comorbidities. The Charlson Comorbidity Index was used to evaluate comorbidity burden, the Katz Index to measure functional dependency, the Emergency Severity Index (ESI) for triage scoring, and the AM SAD depression assessment tool to assess the presence of depression. Results: Delayed ED admissions were significantly associated with upper respiratory tract infection symptoms, higher scores on the AMSAD depression assessment tool, and elevated ESI triage scores. In contrast, admissions due to syncope and receiving a diagnosis of acute coronary syndrome in the ED were significantly associated with early presentation. Conclusion: This study identified specific factors contributing to delayed ED admissions among geriatric patients. As similar studies increase, risk factors leading to delays in this population can be more precisely defined. Identifying these factors may support the assessment of patients' needs for home care or close follow-up.