Çarpımsal metrik uzaylarda bazı sabit nokta teoremlerinin incelenmesi
Investigation of some fixed point theorems in multiplicative metric spaces
  1. Tez No: 963780
  2. Yazar: FATİH AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpımsal metrik uzay, çarpımsal dikdörtgen b-metrik uzay, sabit nokta, Kannan dönüşüm, Chatterjea dönüşüm, Zamfirescu dönüşüm, yakınsaklık ve teklik, Multiplicative metric sapace, multiplicative rectangular b-metric sapace, fixed point, Kannan mapping, Chatterjea mapping, Zamfirescu mapping, convergence and uniqueness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada çarpımsal metrik uzaylarda ve çarpımsal dikdörtgen b-metrik uzaylarda Kannan, Chatterjea, Hardy-Rogers ve Zamfirescu dönüşümünlerinin sabit noktası incelenecektir. Yöntem: Verilen teoremler, matematiksel yöntemler ve lemmalar yardımı ile ispatlanmıştır. Bulgular: Bu çalışmada çarpımsal metrik uzay ve çarpımsal dikdörtgen b-metrik uzaylarda Kannan, Chatterjea, Zamfirescu ve Hardy-Rogers tipi dönüşümler kullanılarak sabit noktanın varlığı ve tekliği ispatlanmıştır. Sonuçlar: Çarpımsal metrik uzay ve çarpımsal dikdörtgen b-metrik uzaylarda Kannan, Chatterjea, Hardy-Rogers ve Zamfirescu dönüşümlerinin sabit noktaları bulunmuştur. Bu sonuçlar çarpımsal dikdörtgen b-metrik uzaylarda, farklı dönüşümlerin sabit noktaların bulunması için geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the fixed point of Kannan, Chaterjea, Hardy-Rogers and Zamfirescu mappings in multiplicative metric spaces and multiplicative rectangular b-metric spaces will be investigated. Method: The theorems in the thesis are proved with the help of mathematical methods and lemmas. Findings: In this study, the existence and uniqueness of fixed points were proven by using Kannan, Chatterjea, Zamfirescu and Hardy Rogers type mappings in multiplicative metric spaces and multiplicative rectangular b-metric spaces. Conclusions: Fixed points of Kannan, Chatterjea, Hardy-Rogers and Zamfirescu mappings have been found in multiplicative metric spaces and multiplicative rectangular b-metric spaces. Different mappings can be developed for these results to find fixed points in multiplicative rectangular b-metric spaces.