Algılanan etik liderliğin yeşil örgütsel davranışa etkisi: Kamu işletmesinde bir araştırma
The effect of perceived ethical leadership on green organizational behavior: A study in public enterprise
  1. Tez No: 774863
  2. Yazar: SARE KAVASLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEREN KARAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Etik Liderlik, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Yeşil Örgütsel Davranış, Environment, Ethical Leadership, Green Organizational Behavior, Organizational Citizenship Behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Algılanan etik liderliğin yeşil örgütsel davranışa etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma Eti Maden Emet Bor İşletme Müdürlüğü'nde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Eti Maden Emet Bor İşletme Müdürlüğü'nde çalışan memur, mühendis ve işçiler oluşturmaktadır. Söz konusu çalışanlardan anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Eksik doldurulan ve hatalı işaretleme yapılan anket formları değerlendirme dışı bırakılarak toplam 319 adet anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Uygulamadan sonra elde edilen veriler SPSS 22 istatistik paket programına aktarılmış ve araştırmanın amacına uygun olarak çeşitli istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Araştırmada, yüzde ve frekans analizi, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, yeşil örgütsel davranış ile etik liderlik arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca çalışanların etik liderlik algılamalarının yeşil örgütsel davranış göstermeleri üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Etik liderlik alt boyutlarından iklimsel etik faktörünün yeşil örgütsel davranış, çevresel duyarlılık, çevresel katılım ve teknolojik duyarlılık üzerinde, karar vermede etik faktörünün, yeşil örgütsel davranış ve çevresel katılım üzerinde etkileri bulunmuştur. Bununla birlikte çalışanların, etik liderlik algılamalarının yeşil örgütsel davranış alt boyutlarından yeşil satın alma üzerinde etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which was conducted to determine the effect of perceived ethical leadership on green organizational behavior, was conducted in Eti Maden Emet Bor Operations Directorate. The population of the research consists of civil servants, engineers and workers working in Eti Maden Emet Boron Operations Directorate. Data were collected from the mentioned employees by the survey method. Incompletely filled and incorrectly marked questionnaires were excluded from the evaluation, and a total of 319 questionnaires were evaluated. The data obtained after the application was transferred to the SPSS 22 statistical package program and subjected to various statistical analyzes in accordance with the purpose of the research. Percentage and frequency analysis, factor analysis, correlation and regression analyzes were used in the research. According to the results obtained in the research, a significant and positive relationship was found between green organizational behavior and ethical leadership. In addition, it has been concluded that the ethical leadership perceptions of the employees have an effect on their green organizational behavior. The effects of the climatic ethical factor, which is one of the ethical leadership sub-dimensions, on green organizational behavior, environmental sensitivity, environmental participation and technological sensitivity, and the ethical factor in decision making on green organizational behavior and environmental participation were found. However, no effect of employees' ethical leadership perceptions on green purchasing, one of the sub-dimensions of green organizational behavior, was found.