2024 Türkçe dersi öğretim programı içerisinde yer alan 5. ve 6. sınıf temalarındaki etnopedagojik değerler
Ethnopedagogical values in the 5th and 6th grade themes of the 2024 Turkish language curriculum
- Tez No: 964182
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etnopedagoji, Türkçe eğitimi, Maarif Modeli, değerler, Ethnopedagogy, Turkish course, Maarif Model, values
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2024 yılında güncellenen Maarif Modeli Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan 5. ve 6. sınıf temalarında geçen etnopedagojik değerleri belirlemek ve bu değerlerin içerikteki görünürlüğünü ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi deseni ile yürütülmüştür. Veri kaynağını 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı oluşturmakta olup, programdaki temalar sistematik bir biçimde analiz edilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş, elde edilen bulgular belirlenen temalara göre tablolaştırılarak sunulmuştur.Araştırma sonucunda, Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın kültürel aktarım, milli kimlik, ahlaki değerler, toplumsal değerler ve çevresel duyarlılık gibi etnopedagojik değerlere yer verdiği belirlenmiştir. Özellikle kültürel ve milli değerlere yönelik vurgunun belirgin olduğu; ancak çevresel değerlere ilişkin içeriğin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, öğretim programının öğrencilerin kültürel kimliğini ve değer bilincini geliştirme yönünde önemli bir araç olduğunu göstermektedir. Çalışma, etnopedagojik yaklaşımların Türkçe öğretiminde nasıl yer bulduğunu ortaya koyarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the ethnopedagogical values present in the 5th and 6th grade themes of the Turkish Language Curriculum updated in 2024 within the scope of the Maarif Model and to reveal the visibility of these values in the content. The study was conducted using the document analysis method, one of the qualitative research designs. The data source consisted of the 2024 Turkish Language Curriculum, and the themes within the curriculum were systematically analyzed. The data were analyzed through content analysis, and the findings were presented in tables based on identified themes. As a result of the research, it was determined that the curriculum includes ethnopedagogical values such as cultural transmission, national identity, moral values, social values, and environmental sensitivity. The findings showed a strong emphasis on cultural and national values, whereas environmental values were relatively limited in the content. These results indicate that the curriculum serves as an important tool for developing students' cultural identity and value awareness. The study contributes to the literature by revealing how ethnopedagogical approaches are reflected in Turkish language instruction.