Sessiz istifa: Nedenleri ve sonuçları üzerine nitel bir araştırma
Quiet quitting: A qualitative research on its causes and consequences
  1. Tez No: 964197
  2. Yazar: ŞAHİN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sessiz istifa, sessiz istifanın nedenleri ve sonuçları, Belediye çalışanları, Quiet quitting, The causes of quiet quitting, The consequences of quiet quitting, Municipality employees
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Covid-19 pandemisi, çalışma yaşamı ve iş görme anlayışı üzerinde önemli değişiklikler yapmıştır. Pandemi sonrasında işlerin bir kısmı uzaktan veya evden çalışma ile yapılırken, işyerinde iş görmeye devam eden çalışanların işe ve işletmeye karşı tutum ve davranışlarında önemli değişiklikler olmuştur. Teknolojinin kullanımı, işverenin çalışandan beklentilerinin farklılaşması gibi faktörler de çalışanların işe ve işletmeye yönelik tutumlarına etki etmiştir. Pandemi sonrasında, işe ve işletmeye karşı bir işyeri sorunu olarak çıkan konulardan birisi“sessiz istifadır.”Sessiz istifa, çalışanların sadece iş tanımlarında belirtilen asgari görevleri yerine getirerek işlerine olan bağlılıklarını azaltmaları durumudur. Bu tez çalışmasında, henüz tanımlanma aşamasında olan sessiz istifa olgusunun nedenleri ve sonuçlarının Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin çalışanlarından toplanan veriler üzerinden açıklanması amaçlanmıştır. Araştırma verileri, yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile 15 belediye çalışanından toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, çalışanların az kısmının sessiz istifa konusunda bilgi sahibi olduğunu göstermektedir. Çalışanlar sessiz istifanın nedenleri olarak, iş yükünün fazlalığını, sürekli aynı ortamda ve aynı kişiler ile çalışma zorunluluğunu, zaman baskısını, yaptığı işin çalışanın gelişimine katkı yapmamasını, bazı gereksiz işlerin zorunluluk olarak dayatılmasını göstermektedir. Sessiz istifanın sonucu olarak ise, motivasyon düşüklüğü, yalnızlaşma, kişinin kendisini izole etmesi, mutsuzluk, iş tatmininin düşük olması gibi sonuçlar ön plana çıkmaktadır. Bazı çalışanlar, belediye gibi iş güvencesi olan bir devlet kurumunda çalışmıyor olsa sessiz istifa yaşayanların kolaylıkla işten ayrılabileceklerini belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic has made significant changes to working life and the perception of doing business. While some of the work is done remotely or by working from home after the pandemic, there have been significant changes in the attitudes and behaviors of employees who continue to work in the workplace towards work and the business. Factors such as the use of technology and the differentiation of employer expectations from employees have also had an impact on employees' attitudes towards work and the business. One of the issues that emerged as a workplace problem against work and the business after the pandemic is“ quiet quitting.”Quiet quitting is the situation where employees reduce their commitment to their jobs by fulfilling the minimum duties specified in their job descriptions. In this thesis, the reasons and results of the Quiet quitting phenomenon, which is still in the definition phase, are explained through data collected from employees of Muğla Metropolitan Municipality. The research data were collected from 15 municipal employees using a semi-structured interview technique. The research results show that few employees have knowledge about for quiet quitting. Employees indicate the reasons for quiet quitting as excessive workload, the obligation to work in the same environment and with the same people, low motivation of co-workers, time pressure, the fact that their work does not contribute to the development of the employee, and the imposition of some unnecessary tasks as a necessity. As a result of quiet quitting, results such as low motivation, loneliness, self-isolation, unhappiness, and low job satisfaction come to the fore. Some employees state that those who experience quiet quitting could easily leave their jobs if they did not work in a state institution such as a municipality.