Obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış bireylerde problematik sosyal medya kullanımı ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki
Problematic social media use and its relationship with anxiety levels in individuals diagnosed with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 964531
  2. Yazar: SÜMEYYE BEGÜM ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE YAĞMUR ZORBOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, sosyal medya kullanımı, anksiyete, dijitalleşme, psikopatoloji, Obsessive-compulsive disorder, social media use, anxiety, digitalization, psychopathology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanısı almış bireylerde problematik sosyal medya kullanımının (PSMK) düzeyi belirlenmiş ve bu düzeyin anksiyete ile olan ilişkisi incelenmiştir. Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya, bireylerin psikolojik işleyişini etkileyen önemli bir faktör haline gelmiş ve problematik kullanım biçimleriyle psikopatolojik semptomlarla ilişkilendirilmiştir. Ancak OKB tanılı bireylerde bu ilişkinin doğrudan ele alındığı çalışmalar sınırlı kalmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, Özel Eryaman Hastanesi ve NP Feneryolu Tıp Merkezi psikiyatri polikliniklerine başvuran ve OKB tanısı almış 18–65 yaş aralığındaki 77 birey oluşturmuştur. Veriler, kişisel bilgi formu, Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi(MOKSL), Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği – Yetişkin Formu(SMBÖ-YF) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) aracılığıyla çevrim içi olarak toplanmıştır. Bulgular, PSMK düzeylerinin orta-yüksek düzeyde olduğunu ve anksiyete ile pozitif yönde anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca kontrol etme, kuşku ve temizlik gibi obsesif kompulsif alt boyutlarla sosyal medya kullanım düzeyleri arasında anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Anksiyete düzeyinin ise hem PSMK hem de OKB semptomlarıyla anlamlı düzeyde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, dijital davranış örüntülerinin psikiyatrik belirtilerle etkileşim içinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the level of problematic social media use (PSMU) in individuals diagnosed with obsessive-compulsive disorder (OCD) and to examine its relationship with anxiety. With the widespread impact of digitalization, social media has become a major factor influencing individuals' psychological functioning. Problematic use patterns have been associated with various psychopathological symptoms. However, studies focusing specifically on the interaction between OCD and PSMU remain limited. The research was conducted using a correlational survey model. The sample consisted of 77 individuals aged between 18 and 65 who were diagnosed with OCD and applied to the psychiatry outpatient clinics of Private Eryaman Hospital and NP Feneryolu Medical Center. Data were collected online through a sociodemographic information form, the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory, the Social Media Addiction Scale – Adult Form, and the Beck Anxiety Inventory. Findings revealed that participants displayed moderate-to-high levels of PSMU and that these levels were positively correlated with anxiety. Additionally, significant relationships were found between PSMU and OCD subdimensions such as checking, doubt, and cleanliness. Anxiety levels were also significantly associated with both PSMU and the severity of OCD symptoms. These results suggest that digital behavior patterns may interact with underlying psychiatric conditions and emphasize the importance of addressing digital habits within clinical evaluations.