İngiliz ve arap atlarında ırk, cinsiyet, yaş ve yarış tipinin; yarış performansı ile kandaki miyostatin, irisin, eritropoetin düzeyleri üzerine etkisi
The effect of breed, sex, age and race type on racing performance and blood myostatin, irisin, erythropoietin levels in thoroughbred and arabian horses
- Tez No: 964596
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERBAY BARDAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Atı, Arap Atı, yarış performansı, hız, miyostatin, irisin, eritropoetin, Thorougbred Horse, Arabian Horse, racing performance, speed, myostatin, irisin, erythropoietin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışma, İngiliz ve Arap atlarında ırk, cinsiyet, yaş ve yarış tipi gibi bazı biyolojik ve çevresel faktörlerin; kandaki miyostatin, irisin ve eritropoetin düzeyleri ile yarış performansı üzerindeki etkilerini saptamak amacına yönelik olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Türkiye Jokey Kulübü İzmir Şirinyer Hipodromu'nda düzenlenen resmi yarışlara katılan 176 yarış atı (88 İngiliz Atı, 88 Arap Atı) üzerinde yürütülmüş ve atlardan yarış öncesi alınan kan örneklerinden elde edilen serumda miyostatin, irisin ve eritropoetin düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Atların yarış performansına ilişkin veriler Türkiye Jokey Kulübü veri tabanından elde edilerek; pist tipi, pist uzunluğu, yarış yaşı, dereceye girme durumu ve mevsim faktörlerinin hız, miyostatin, irisin ve eritropoetin düzeyleri üzerine etkileri genel doğrusal model yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada elde edilen bulgular, İngiliz ve Arap atları arasında yarış performansı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğunu, ancak aynı ırk içerisindeki cinsiyet farklılıklarının performans üzerinde belirgin bir etki oluşturmadığını ortaya koymuştur. Pist tipinin hız faktörü üzerinde etkili olduğu; çim pistte koşan atların, kum pistte koşanlara göre daha yüksek hız değerlerine ulaştığı saptanmıştır. Miyostatin düzeyleri, dereceye giren atlarda anlamlı biçimde daha yüksek saptanmış ve bu miyokinin performansla ilişkili olabileceğine dair önemli ipuçları sunmuştur. Miyostatin ve irisin konsantrasyonlarının mevsimsel değişkenlik gösterdiği ve bu farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu belirlenmiştir. İrisin düzeyleri de çevresel faktörlerden etkilenmiş; özellikle çim pistte koşan atlarda daha yüksek düzeyler gözlemlenmiş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Eritropoetin düzeyleri açısından gruplar arasında sayısal farklılıklar gözlense de bu farklar istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Ayrıca yarış yaşına bağlı olarak hız ve irisin düzeylerinde anlamlı farklılıklar saptanmış; miyostatin düzeylerinde ise istatistiksel anlamlılık elde edilememekle birlikte dikkat çekici sayısal farklılıklar belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, İngiliz ve Arap atlarında ırk, cinsiyet, yaş ve yarış tipi gibi biyolojik ve çevresel değişkenlerin yarış performansı ile kandaki miyostatin, irisin ve eritropoetin düzeylerine etkisini inceleyen özgün bir araştırmadır. Elde edilen bulgular, yaşın hız ve bazı biyobelirteç düzeyleri üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğunu; miyostatin ve irisin düzeylerinin mevsim, pist tipi ve performans durumu gibi faktörlere duyarlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca miyostatin ve irisin arasında anlamlı pozitif bir ilişki bulunması, bu iki myokinin egzersiz fizyolojisindeki ortak regülasyonunu düşündürmektedir. Elde edilen sonuçlar, yarış atlarının fizyolojik durumlarının daha iyi anlaşılması ve performansın biyobelirteç temelli değerlendirilmesi açısından önemli katkılar sunmaktadır. Çalışma, bu alanda Türkiye'de yapılan ilk kapsamlı araştırmalardan biri olması nedeniyle literatüre özgün değer katmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effects of some biological and environmental factors such as breed, sex, age and race type on the blood myostatin, irisin and erythropoietin levels and racing performance in Thoroughbred and Arabian horses. Materials and Methods: The study was conducted on 176 racehorses (88 Thoroughbred, 88 Arabian Horse) participating in official races organized by the Turkish Jockey Club at İzmir Şirinyer Racecourse, and myostatin, irisin and erythropoietin levels were determined in serum obtained from blood samples taken from the horses before the race using the ELISA method. Data on the racing performance of horses were obtained from the Turkish Jockey Club database; the effects of track type, track length, racing age, ranking status and seasonal factors on speed, myostatin, irisin and erythropoietin levels were analyzed using the general linear model method. Results: The findings obtained in this study revealed that there was a statistically significant difference in terms of racing performance between Thoroughbred and Arabian horses, but that gender differences within the same breed did not have a significant effect on speed. It was determined that the type of track had an effect on the speed factor; horses running on grass tracks reached higher speed values than those running on sand tracks. Myostatin levels were significantly higher in the horses that won the championship, providing important clues that this myokine may be related to performance. It was determined that myostatin and irisin concentrations showed seasonal variation and that these differences were statistically significant. Irisin levels were also affected by environmental factors; higher levels were observed especially in horses running on turf tracks and this difference was found to be statistically significant. Although numerical differences were observed between the groups in terms of erythropoietin levels, these differences did not reach statistical significance. In addition, significant differences were found in speed and irisin levels depending on the age of racing; although statistical significance could not be obtained in myostatin levels, remarkable numerical differences were determined. Conclusion: This study is an original investigation that examines the effects of biological and environmental factors such as breed, sex, age, and race type on racing performance and circulating levels of myostatin, irisin, and erythropoietin in Thoroughbred and Arabian horses. The findings revealed that age has a significant impact on both speed and certain biomarker levels, while myostatin and irisin concentrations were found to be sensitive to factors such as season, track type, and performance status. Moreover, the significant positive correlation identified between myostatin and irisin suggests a possible shared regulatory mechanism of these two myokines in exercise physiology. The results provide valuable insights for understanding the physiological condition of racehorses and for the biomarker-based evaluation of performance. As one of the first comprehensive studies conducted in this field in Türkiye, the research offers a novel contribution to the existing literature.