Ana-babaya bağlanma biçimi ile prenatal bağlanma ve gebelikte risk algısı arasındaki ilişki
The relationship between parental attachment and prenatal attachment and risk perception in pregnancy
- Tez No: 964599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Prenatal bağlanma, Risk algısı, Gebelik, Ebe, Attachment, Prenatal attachment, Risk perception, Pregnancy, Midwife
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ana-Babaya Bağlanma Biçimi İle Prenatal Bağlanma ve Gebelikte Risk Algısı Arasındaki İlişki Amaç: Bu araştırmada ana-babaya bağlanma biçimi ile prenatal bağlanma ve gebelikte risk algısı arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Araştırma, Diyarbakır Çermik Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nde Eylül-Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş; araştırmanın örneklemini, belirlenen kriterlere uygun, çalışmaya katılmaya gönüllü 387 gebe kadın oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Ana Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ), Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ) ve Gebelikte Risk Algısı Ölçeği (GRAÖ) kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Yapılan korelasyon analizleri sonucunda Anne ve baba ilgi alt boyutu ile PKDÖ toplam ve gebeliğin kabulu, annelik rolü, eşi ile ilişkisinin durumu, kendi ve bebeğinin sağlığı ile ilgili düşünceleri arasında; baba ilgi alt boyutu ile doğuma hazır oluş arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptandı. Anne ve baba aşırı koruma alt boyutu puan ortalaması ile gebeliğin kabulu, annelik rolü, kendi ve bebeğinin sağlığı ile ilgili düşünceleri arasında pozitif yönde; baba aşırı koruma alt boyutu ile doğuma hazır oluş alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönde bir ilişki olduğu saptandı (p0.05). Sonuçlar: Elde edilen bulgular, gebelerin anne ve babalarıyla kurduğu bağlanma biçimlerinin, prenatal bağlanma ve gebelikte risk algısını anlamlı şekilde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Parental Attachment and Prenatal Attachment and Risk Perception in Pregnancy Aim: In this study, it was aimed to examine the relationship between parental attachment style, prenatal attachment and risk perception during pregnancy. Material and Method: The research was carried out at Diyarbakır Çermik State Hospital Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic between September-November 2023; The sample of the study consisted of 387 pregnant women who met the specified criteria and volunteered to participate in the study. The data were collected using the Personal Information Form, the Attachment to Parents Scale (ABSS), the Prenatal Self-Assessment Scale (PBSS) and the Risk Perception During Pregnancy Scale (GRAS). Results: As a result of the correlation analysis, it was determined that between the mother and father interest sub-dimension and the total PBSS and their thoughts about the acceptance of pregnancy, the role of motherhood, the status of the relationship with her husband, and the health of her own and her baby; It was determined that there was a statistically significant positive relationship between the sub-dimension of paternal interest and readiness for birth. There was a positive correlation between the mean score of the mother and father overprotection sub-dimension and their thoughts about the acceptance of pregnancy, the role of motherhood, and the health of themselves and their baby; It was found that there was a statistically significant negative correlation between the paternal overprotection sub-dimension and the birth-readiness sub-dimension (p0.05). Conclusion: The findings show that the attachment styles established by pregnant women with their parents significantly affect prenatal attachment and risk perception during pregnancy.