Feline coronavirus ile enfekte kedilerde kobalamin ve folat seviyelerinin belirlenmesi
Cobalamin and folate levels in cats with feline coronavirus
  1. Tez No: 964635
  2. Yazar: CEREN ÇETİNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Albümin/globülin oranı, Biyobelirteç, FCoV, FIP, Serum amiloid A, Albumin/globulin ratio, Biomarker, FCoV, FIP, Serum amyloid A
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kedi ve köpeklerde kobalamin ve folat değişimleri daha çok bağırsak emilim ve geçirgenliğinden doğan yetmezliklerle ilişkilendirilmektedir. Hastalıklara göre her iki parametrenin artma ve azalma durumları değişkenlik göstermektedir. Feline enterik coronavirus (FECV) ile enfekte kedilerde görülen ishal ile koenfeksiyon dikkate alındığında ve beraberinde mutajenik form olan feline infeksiyöz peritonitis (FIP)'in vaskulopati ile seyreden değişimi kedilerde intestinal geçirgenliğin artışına ve bu intestinal biyobelirteçlerin azalmasına neden olabilir. Bu tez çalışması ile FCoV ile enfekte kedilerde serum folat ve kobalamin seviyelerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında 22 FCoV ile enfekte ve 10 sağlıklı olmak üzere toplam 32 kedi dahil edildi. Kedilerde kobalamin, folat ve serum amiloid A (SAA) düzeyleri ELISA metoduyla belirlendi. Bulgular: FCoV ile enfekte kedilerde mukoza rengindeki değişim, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve anemi bulgularının anlamlı klinik bulgulardan olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: FCoV ile enfekte olduğu belirlenen kedilerde serum folat ve kobalamin seviyelerinin değişmediği bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: In cats and dogs, changes in cobalamin and folate levels are primarily associated with deficiencies resulting from impaired intestinal absorption and increased permeability. The levels of both parameters may vary depending on the underlying disease, showing either an increase or decrease. Considering the diarrhea observed in cats infected with feline enteric coronavirus (FECoV) and the potential for co-infection, along with the progression of the mutagenic form feline infectious peritonitis (FIP) which is characterized by vasculopathy, an increase in intestinal permeability may occur, potentially leading to a decrease in these intestinal biomarkers. This thesis aims to determine serum folate and cobalamin levels in cats infected with FCoV. Material and Methods: A total of 32 cats were included in the study, comprising 22 cats infected with FCoV and 10 healthy controls. In these cats, levels of cobalamin, folate and serum amyloid A (SAA) were measured using the ELISA method. Results: Changes in mucous membrane color, anorexia, lethargy, weight loss, and signs of anemia were identified as significant clinical findings in cats infected with FCoV (p0,05). Conclusion: It was found that serum folate and cobalamin levels did not change in cats identified as being infected with FCoV.