İlkokul öğrencilerinin öğretmen davranışlarına ilişkin algıları
Primary school students' perceptions of teacher behaviors
  1. Tez No: 964845
  2. Yazar: DEMET DÖNDÜ ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Algılanan Öğretmen Davranışı, İlkokulda Öğrenci Algısı, Teacher, Perceived Teacher Behavior, Student Perception in Primary School
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada ilkokul öğrencilerinin öğretmen davranışlarına ilişkin algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada öğrencilerin cinsiyete, yaşa ve sınıf kademesine göre farklılaşma olup olmadığı araştırılmıştır. Nicel yöntemlerden tarama modeline göre hazırlanan bu araştırmanın örneklerini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Sivas il merkezinde eğitim gören 3. ve 4. sınıf 571 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Köksalan ve Zelyurt (2019) tarafından hazırlanan“Algılanan Öğretmen Davranışları”ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için önce ölçeğin alt boyutlarında çarpıklık, basıklık değerleri hesaplanmış; değerler ±1 aralığında yer aldığından, verilerin normal dağıldığı kabul edilmiştir. Cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre bağımsız gruplar t-testi, yaş değişkenine göre ise tek yönlü ANOVA yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin cinsiyet, yaş ve sınıf kademesi açısından öğretmen davranışlarının algılanmasında farklılık gözlenmemiştir. Araştırma bulguları öğrencilerin öğretmenlerini en çok reddedici davranışlarla ilişkilendirdiklerini, ilgili davranışların ise görece daha az algılandığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine primary school students' perceptions of teacher behaviors and to investigate whether these perceptions differ according to gender, age, and grade level. The research was designed within the quantitative survey model, and the sample consisted of 571 third- and fourth-grade students studying in the city center of Sivas during the 2024–2025 academic year. Data were collected through a Personal Information Form prepared by the researcher and the“Perceived Teacher Behaviors”scale developed by Köksalan and Zelyurt (2019). Prior to analyses, skewness and kurtosis values were calculated for the sub-dimensions of the scale, and since the values were within the ±1 range, the data were considered normally distributed. Independent samples t-tests were conducted for gender and grade variables, while one-way ANOVA was performed for age. The findings revealed no significant differences in students' perceptions of teacher behaviors with respect to gender, age, or grade level. Moreover, the results indicated that students most frequently associated their teachers with rejecting behaviors, while caring behaviors were perceived relatively less.